Trick or treat?

Det har varit lite stiltje i bloggen på sistone, men nu kör vi på med” en, två, tre, fyra stycken djur, ett ska bort”.

Folkbokföring

Vi har skrivit om det tidigare och vi måste skriva om det igen: Det tar lång tid att få personnummer. Ett hett tips innan personen ens bokar tid för folkbokföring är hen a. tittar på filmer skatteverket lagt upp:

Films about popular registration, paying tax, Swedish ID-card etc

https://www.skatteverket.se/servicelankar/otherlanguages/inenglish/individualsandemployees/movingtosweden/newinswedenfilms.4.57cadbbd15a3688ff446d7.html

Moving to Sweden

https://www.skatteverket.se/servicelankar/otherlanguages/inenglish/individualsandemployees/movingtosweden.4.7be5268414bea064694c40c.html

b. följer den här pedagogiska step-by-step guide (!) om vad en ska förbereda/vilka dokument en ska ta med sig innan en ens besöker Skatteverket. Jag ska inte gå närmre in på detaljer, men att t ex veta om sitt lägenhetsnummer är viktigare än ni kanske tror.

Prepare you visit to the tax agency by reading through the information provided here https://app.skatteverket.se/anmalan-kund-web-fbfinv-invandring/valkomstsida

Uppdaterad information på HR-webben och Staff Pages angående migrationsfrågor

Det händer mycket – och lite – på samma gång. Erik kämpar med att uppdatera både HR-webben och Staff Pages med rätt information. Måste lyfta en nyhet som jag blev så lycklig över (man bör räkna de lyckliga stunderna blott): En guide för statusbyte! Scrolla ner på migrationsverkets hemsida, där ligger den.  Ni hittar den givetvis på HR-webben under punkt 9: Uppehållstillstånd för doktorander | HR-webben (lu.se).

Samordningsnummer och Samordningsnummerblanketter

Ni vet kanske att vår upphandlade relocationfirma Alfa Quality Moving and Relocation också kan fixa samordningsnummer (tilläggstjänst). Men. Vi har märkt att just detta faktiskt inte funkar så smidigt, d v s ni måste ändå göra 80% av jobbet. Så. Läs här, ta ett djupt andetag.

Och apropå blanketter: Verksamhetsnära vänner berättar: ”Samordningsrekvisition har blivit samordningsnummerbegäran. Lite förändrad i utseendet, kontaktadresser är annorlunda och beslut kommer nu separat.”  Sådant får mig alltid att ana oråd – låt mig veta om det blir krångel?

SINK-skatt

… det är denna som ska ”bort” (se ovan). Jag lovar att återkomma i ett kommande blogginlägg om SINK-skatt och om… forskarskatt. Jag vet, det är som att bara få äckligt halloweengodis men ni är tvungna att tacka artigt i alla fall.

2 november, 2021

Inlägget postades i

Allmänt INLU

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *