Nya regler för permanent uppehållstillstånd – the long version

Följande inlägg har skrivits av Erik a k a Migrationsguru, a k a vår vän i nöden. Han ska få julklappar. Håll till godo:

Efter att ha försökt stilla några oroliga hjärtan, skrivit rapport till rektor och suttit med i diverse samverkansfora för att dels förstå den nya lagändringen, dels diskutera vad man kan göra åt den, återkommer jag nu till er med hopp om att skina lite ljus på situationen som rör ändringen av kraven för att få permanent uppehållstillstånd (PUT). Håll i er för det är en något mastig läsning!

Vad frågan handlar om

Den 20 juli 2021 ändrades den svenska migrationslagstiftningen bland annat på så sätt att nya krav ställs på alla som ansöker om permanent uppehållstillstånd.

De särskilda kraven för permanent uppehållstillstånd innebär att man måste

  • uppfylla kraven för fortsatt uppehållstillstånd
  • ha bott en viss tid med uppehållstillstånd i Sverige – doktorander och forskare fyra år under de senaste sju åren (ingen förändring)
  • kunna försörja sig själv genom inkomster från anställning eller eget företag (gäller den som har fyllt 18 år) – Nytt
  • leva ett skötsamt liv (gäller den som har fyllt 15 år)

Det finns inga övergångsregler dvs alla beslut som fattas 20 juli eller senare baseras på de nya reglerna, oavsett när ansökan skickades in.

Närmare om kravet på försörjning

Lagen säger att förmågan att försörja sig själv måste vara av en viss varaktighet. Migrationsverket bedömer att man uppfyller kravet på varaktighet om man har en fast anställning, eller en visstidsanställning om minst 18 månader från den dag som ansökan prövas. På så sätt är 18- månadersregeln Migrationsverkets egen praxis och utläses inte uttryckligen genom lag. Vad gäller provanställningar anges att sådana kan i vissa fall godkännas, men en bedömning görs från fall till fall, eftersom en provanställning kan avbrytas med kort varsel, även om de flesta provanställningar övergår i fasta anställningar.

Man får räkna inkomster från ett eller flera deltidsarbeten och föräldrapenning eller sjukpenning, förutsatt att man har en pågående anställning och föräldraledighet eller sjukskrivning inte bedöms vara längre än 18 månader.

Inkomster från bl.a. en familjemedlem, förmögenhet eller avkastning från kapital, arbetslöshetsförsäkring (A-kassa), olika former av bidrag eller stipendium räknas inte.

Inkomsten måste täcka boendekostnader och det så kallade normalbeloppet (5016 kr/mån för en ensamstående vuxen, högre vid medföljande).

Familj

Varje sökande måste själv uppfylla kraven för att få permanent uppehållstillstånd. Det är inte längre möjligt att få permanent uppehållstillstånd automatiskt därför att en familjemedlem får det.

Konsekvenser och reaktioner

Ovan nämnda lagändring slår hårt mot doktorander och vissa kategorier av forskare eftersom dessa per definition inte har fasta anställningar, eller tillräckligt långa anställningar (efter att de redan har varit här i fyra år, det vill säga) för att nå upp till 18-månadersregeln. Mot bakgrund av att man inte heller kan räkna med att en provanställning godtas som försörjningsform räcker det alltså inte heller nödvändigtvis om man har ett anställningserbjudande som inleds med en provanställning direkt efter disputation. Detta innebär att det kommer bli snudd på omöjligt för doktorander att få PUT.

Reaktionerna har varit många. Frågan diskuteras intensivt i nätverken Euraxess, SUHF och i universitetsledningen. Man kan lugnt säga att lärosätena inte är nöjda med denna utveckling. Inom ramen för diverse samverkansfora driver vi – och kommer fortsätta att driva – frågan gentemot Migrationsverket för att försöka få till stånd vissa lättnader. Hur framgångsrikt detta arbete kommer att vara får framtiden förtälja.

För exempel på reaktioner, se:

SULF: Förändringar i utlänningslagen påverkar forskare och doktorander

SULF:s doktorandförening OPINION: Sweden’s new migration act will damage our research and send international talent elsewhere

Vad ska man då göra om man inte uppfyller kraven för permanent uppehållstillstånd?

Om man inte uppfyller de särskilda kraven för permanent uppehållstillstånd kan man ändå få fortsatt tidsbegränsat uppehållstillstånd om man uppfyller de kraven. Uppehållstillstånd för doktorandstudier kan dock inte förlängas efter disputation.

Om man inte har ett nytt arbete direkt efter disputation eller forskningsprojekt, kan ett alternativ vara att ansöka om uppehållstillstånd för att stanna kvar i Sverige i 12 månader efter slutförda studier eller slutförd forskning för att söka arbete eller undersöka förutsättningarna för att bedriva näringsverksamhet här. Observera dock att särskilda krav gäller för detta, exempelvis vad gäller att man ska ha tillräckligt med pengar för sin vistelse och heltäckande sjukförsäkring.  

Vidare är det viktigt att påpeka att man med ett sådant tillstånd ytterligare kan förlänga sin vistelse i Sverige relativt lätt genom att få ett arbete och ansöka om arbetstillstånd inifrån landet, men om man vill fortsätta sin forskarkarriär så kan man inte få ett forskningstillstånd efter att man har haft ett ”jobbsökartillstånd efter avslutad forskning/ studier” utan att lämna landet. Detta är viktigt att tänka på! Se också tidigar blogginlägg på detta tema här: https://inlu.blogg.lu.se/migrationshits-4-5-och-vi-lar-oss-nya-ord/

Oklart rättsläge avseende frågan om varaktig bosättning

SUHF rapporterar vidare att en annan väg att gå är att ansöka om status som varaktigt bosatt i Sverige, förutsatt att vederbörande har bott här i minst fem år. Om man beviljas sådan status får man per automatik ett permanent uppehållstillstånd och försörjningskraven är inte de samma som angetts för permanent uppehållstillstånd ovan. För mer information, se Permanent uppehållstillstånd – SULF. MEN, här gäller det att se upp! Uppehållstillstånd för doktorandstudier brukar räknas som uppehållstillstånd för studier och i följande länk står det man inte får tillgodoräkna sig tiden som man har varit i Sverige på uppehållstillstånd för studier vid ansökan om ställning som varaktigt bosatt. Varaktigt bosatt i Sverige – Migrationsverket, (för lagrum som detta bygger på se 5a kap. 1 § utlänningslagen). Å andra sidan har SULF rapporterat om ett ärende där en doktorand initialt fick avslag på sin ansökan om ställning som varaktigt bosatt på ovan nämnda grund, men där Migrationsverket sedan ändrade sig i överklagandeprocessen och trots allt bedömde att vederbörande kunde tillgodoräkna sig tiden som doktorand! Forskarutbildning kan ge fast uppehållstillstånd – Universitetsläraren (universitetslararen.se) I avsaknad av praxis från högre rätt (Migrationsöverdomstolen) och mot bakgrund av att ovan nämnda ärende avgjordes innan Riksdagen klubbade igenom de nu gällande paragraferna om forsknings- och studietillstånd 2019, bedömer jag därför att rättsläget i detta sammanhang är något oklart. Jag har bett om förtydligande från Migrationsverket och kommer att återkomma när jag har något av värde att rapportera!

Jag hoppas att detta bringade lite klarhet och att ni nu har ett visst stöd i kontakten med oroliga själar! Mycket arbete återstår och jag kommer fortsätta att diskutera frågan och lyfta våra doktoranders situation i relevanta fora. Om några viktiga utvecklingar sker återkommer jag med ett nytt kapitel i denna saga!

Fridens liljor/ Erik

Sista orden från Åsa: När vi kan ses igen, tycker jag att vi kan bikupa kring definitionen av “skötsamt liv” och att man tydligen i normalfallet ska klara sig på 5016 kronor (inte 5015, ånej!) i månaden.

Detta inlägg reviderades 2021-09-30 för att spegla förändringar även i utlänningsförordningen. Läs fler uppdateringar i bloggen, bl a om varaktigt bosatt i Sverige här.

25 augusti, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *