Fyra informationspunkter i dagens inlägg, håll till godo.
Tidigare i somras så bloggade Erik om anställningsintyg till Migrationsverket från SSC.
Jag har nu undersökt detta vidare och för att undvika att Migrationsverket begär komplettering genom att vi lämnar rätt information direkt, så är det viktigt att följa detta:
För att Migrationsverket ska få rätt uppgifter på intyget är det viktigt att man är tydlig vid beställningen av intyg. Om man inte är tydlig är det förstalinjen (supporten hos SSC) som tar ut intyg och då blir det oftast ett anställningsintyg som inte innehåller rätt uppgifter för ändamålet.
Beställaren måste informera om att de vill ha ett arbetsgivarintyg som är till Migrationsverket (då är det andralinjen/en lönekonsult) som tar fram uppgifterna inkl. frånvaro.
Beställaren ska också ange för vilken period arbetsgivarintyget ska gälla – gör man inte detta riskerar intyget bara innehålla uppgifter för 1 år.
Under sommaren har jag fått information från Skatteverket kring utskick av kallelse till identitetskontroll vid personlig inställelse i ärenden om samordningsnummer.
Handläggarna i folkbokföringsverksamheten på Skatteverket har getts en möjlighet att göra en bedömning av om det kan finnas skäl att INTE skicka kallelser till personlig inställelse och i så fall gå direkt vidare och undersöka förutsättningarna för att tilldela ett samordningsnummer på sannolik identitetsnivå. Exempel på detta kan vara:
- Personen har aldrig befunnit sig i Sverige och förväntas inte resa hit (kan t.ex. handla om en person som har utfört arbete i form av en digital föreläsning på distans)
- Personen har redan hunnit åka tillbaka till sitt bosättningsland (exempelvis efter att ha utfört ett mycket kortvarigt arbete i Sverige)
- Personen befinner sig i Sverige under mycket kort tid (exempelvis som gästföreläsare)
- Personen har inget eller ett mycket svagt eget intresse och behov av en identitetsbeteckning i Sverige (exempelvis en person som ska beskattas efter ett mycket kort uppdrag i Sverige, t.ex. en artist eller gästföreläsare)
- Personen befinner sig i utlandet och avståndet till närmaste fullvärdig svensk passmyndighet i utlandet är stort (t.ex. personen befinner sig i Nya Zeeland och närmaste fullvärdiga passmyndighet finns i Australien)
Detta är ett resultat av dialog mellan bland annat oss på LU och Skatteverket och är en bit på vägen för att underlätta att anställa internationella medarbetare. Kring dessa frågor har jag haft dialog med flera av er inom INLU-nätverket – stort tack för detta, arbetet fortsätter!
Om du vill ha ytterligare information om andra nyheter gällande samordningsnummer, maila mig. Allt fick inte plats i ett blogginlägg.
Ny termin innebär nya aktiviteter hos Lund International Citizen Hub. Nedan är event som jag särskilt vill lyfta, sprid dessa med era internationella medarbetare:
How does Sweden’s social insurance agency work | International Citizen Hub Lund
Swedish Pension System | International Citizen Hub Lund
Workplace culture in Sweden and Denmark | International Citizen Hub Lund
För de som har partners med sig som söker arbete, tipsa om Kick Start Programme. En fin möjlighet att lära sig mer om den svenska arbetsmarknaden samt nätverka med andra.
Sista punkten är en påminnelse om statistik till Euraxess. Blogginlägget med all information finner du här, du kommer direkt till enkäten här. Senaste den 29/8 önskar jag att du svarar.
PUH – nu räcker det med information för idag! Som vanligt finns jag på mail om ni har kommentarer/frågor.
Ta hand om dig – på återhörande!
Mvh Karin.