Ibland känner jag mig som en förvaltningsrättslig Gordon Gekko, men istället för att handla om pengar, så lyder mitt yrkesmässiga mantra Migration Never Sleeps. Håll i er nu, för här kommer en massa uppdateringar:
Om intyg från Statens Service Center (SSC): I diverse förlängningsärenden behöver sökanden inkomma med anställningsintyg från arbetsgivaren som klargör hur den gångna tiden har sett ut för arbetstagaren. Sådana intyg ska generellt klargöra när personen började arbeta hos arbetsgivaren, hur eventuell frånvaro har sett ut och hur sökandens anställning ser ut idag (t.ex. är hen anställd framgent? Vilken anställningsform och hur länge?). Exakt vilken information som efterfrågas kan bero på vilken slags migrationsprocess man befinner sig i, men detta ska generellt framgå av Migrationsverkets checklistor och processbeskrivningar på hemsidan.
I en del ärenden på sistone har vi sett att anställningsintyg som har lämnats genom SSC har lett till att Migrationsverket har begärt kompletteringar i ärendet. När jag har lyft denna fråga till Migrationsverket (för tydligen har SSC visst ansvar att stå för denna sorts intyg) har de sagt följande:
Ärenden ser olika ut och det kan vara så att intyget från SSC tillsammans med övriga handlingar i ärendet kan vara tillräckligt och Migrationsverket kan gå till beslut med det som lämnats in men i vissa fall så behövs ytterligare information. Om det av intyget från SSC framgår anställningsperiod och frånvaro så som vid vård av barn och sjukfrånvaro skulle Migrationsverkets handläggning underlättas om det även skickas med ett kortare intyg från forskningshuvudman där det framgår om det funnits någon annan frånvaro. Skulle det extra intyget inte skickas in kan det vara så att Migrationsverket behöver ytterligare information och därför ber om kompletterande uppgifter.
För er kännedom.
Om UKÄ:s godkännande av antagningsbesked med återkallelseförbehåll: som vi tidigare har skrivit om, så kan det uppstå en rad problem i om en antagen doktorand sedan inte kan komma till Sverige och ta sin plats i anspråk, på grund av eventuellt avslag eller långdragna processer vid Migrationsverket. Nu öppnar UKÄ för att antagningsbeslut möjligtvis kan förenas med återkallelseförbehåll enligt informationen här. Jag har frågat hur Migrationsverket skulle säga sig till ett sådant förbehåll och har fått besked om att de behandlar frågan på rättsenheten (på riktigt denna gång).
Om för tidiga ansökningar: Tidigare har Migrationsverkets handläggningstider varit ett stort problem för oss. Numera upplever vi att handläggningstiderna har förbättrats avsevärt i förstagångsärenden (de är fortfarande hemskt långa i förlängningsärenden, vilket vi tydligt och upprepat har yttrat vårt missnöje kring). Dock kan det såklart fortfarande ta väldigt lång tid om arbetskraften kommer ifrån ett land som påkallar extra säkerhetsutredning (Iran, Ryssland, Kina, Belarus). Detta, tillsammans med att t.ex. undertecknad har uppmanat till stor framförhållning, har lett till att folk emellanåt har ansökt väldigt långt i förväg. Trots att detta generellt är beaktansvärt, så kan det komma med en del bekymmer. I ett ärende där vederbörande sökte mer än sex månader innan anställningsstart, så nekades tillstånd. Det kan nämligen vara så att om man söker väldigt långt i förväg så kan verket ifrågasätta kopplingen mellan utlysningen av tjänsten och själva tjänsten i sig (kan man verkligen säga att tjänsten är konkurrensutsatt ordentligt om lysningen skedde så länge sedan att relevanta kandidater kanske har tillkommit mellan dess och startdatum för tjänsten?). Därav: sök inte mer än ett halvår inför startdatum. Med nuvarande handläggningstider räcker det gott och väl om man söker ~3-4 månader innan, max. Visst kan det alltjämt finnas situationer där sökanden fastnar i väldigt långa säkerhetsprövningar, men vi har tyvärr ingen möjlighet att parera det. SÄPO är SÄPO och trumfar… ja, typ allt.
Om migrationsministerns pressträff: den 9 juli 2024 meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenegard och Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson att Tidö-partierna ska tillsätta en utredning för att se över hur villkoren för anhöriginvandring ska skärpas. Tanken är att ramverket huvudsakligen ska ligga på EU:s miniminivå, samtidigt som att det kan vara påkallat att ha vissa lättare regler för vissa grupper för att värna Sveriges attraktionskraft. Vidare ska ramverket streamline:as, i den del det går, för att bli mer likriktat för grupper som i dagsläget är särreglerade (till exempel ska en svensk medborgare inte ha en högre försörjningsskyldighet gentemot sina familjemedlemmar än vad andra medborgare har). Det som var särskilt intressant i pressträffen är att nuvarande regelverk för samtliga grupper ska ses över, inklusive studenter (och även forskare, som det får förstås), som för det mesta är särreglerade och som regeringen inte brukar ägna så mycket fokus. Vi bevakar frågan vidare, såklart.
Om sommarplaneringen: Under sommaren har det funnits vissa ärenden där en åtgärd behövs från HR på institutionen, men där ingen relevant HR- administratör eller partner har varit anträffbar. I ett ärende där ett fackligt yttrande behövde inkomma till Migrationsverket (vilket krävs i alla ärenden om arbetstillstånd och som relevant HR-personal därför måste ha vetat om) har varken fackliga medarbetare eller någon relevant HR- personal varit anträffbar. Detta är inte särskilt lyckat. Särskilt inte efter att vi i så många år har skrikit på barrikaderna om att Migrationsverket är för långsamma, och när de nu faktiskt har styr på sin handläggning och är effektiva, så måste vi begära anstånd och be om långsammare hantering, för att vi inte har adekvat sommarberedskap. I värsta fall nekar Migrationsverket anstånd, eftersom deras handläggning nu styrs av stramare tidsramar, och hela ansökningscirkusen (och i värsta värsta fall även utlysningen) måste göras om. I den mån det går anser jag därför att institutioner och verksamheter bör undvika en situation där ingen i relevant personalkategori är anträffbar, utan att det finns en utpekad vikarie/ bevakare om något akut skulle uppstå.
Puh, det var en rejäl uppdatering. Får hoppas att denna migration också tar lite sommarsemester någon gång.
Eder migrationskoordinator.