Visa rutor

Migrationsuppdateringar (och medskick från Karin)!

Hej vänner!

Här kommer några snabba nyheter:

I dag presenterade regeringen “vandelsutredningen” som går ut på att ge ett ökat mandat till Migrationsverket att kunna återkalla eller neka uppehållstillstånd. Förslagen gör bland annat gällande att vi kan bli skyldiga att lämna ut uppgifter till relevanta myndigheter (framförallt Migrationsverket, Polismyndigheten och domstolarna), för att bidra till dessa myndigheters beslutsunderlag. Det har varit mycket skepsis kring detta (och media har emellanåt varit tämligen alarmistisk) men överlag tycker jag att förslagen ser vettiga ut. Det anges bland annat följande:

“Det kan röra sig om klara fall av ovilja att betala skulder, missbruk av välfärdssystemet eller annan bristande regelefterlevnad. Det kan också vara fall där utlänningen har ett nära samröre med eller deltar i kriminella nätverk eller våldsbejakande organisationer.

Uppehållstillstånd föreslås också kunna återkallas på grund av att en utlänning dömts till ett strängare straff än böter men allmän domstol inte prövat frågan om utvisning enligt 8 a kap. utlänningslagen. Utredningen föreslår även att vissa uppehållstillstånd som vilar på EU-rättslig grund ska kunna återkallas om utlänningen bedöms utgöra ett hot mot allmän ordning eller säkerhet.” Hela utredningen och en fin sammanfattning finns här: Skärpta och tydligare krav på vandel för uppehållstillstånd – Regeringen.se.

I vanlig ordning är det viktigt att säga att det i nuläget bara handlar om förslag och naturligtvis kommer vi att följa utvecklingen noga. Vi vet inte om LU kommer att vara remissinstans än, men om vi blir det ska vi göra vårt bästa i att betona våra behov och önskemål.

In other news har förslaget om ETIAS (en europeisk motsvarighet till ESTA) skjutits upp till 2026 (preliminärt). Läs mer här: ETIAS – European Union

EES, däremot, förväntas implementeras i oktober i år och innebär en digitalisering av systemet med passtämplar och en ökad kontroll över vem som befinner sig på EU-territoriet, främst för korttidsvistelse. Läs mer om detta här: What is the EES? – European Union

Slutligen, ett medskick från Karin: “Det finns fortsatt utmaningar kring att öppna bankkonto, även om det sker en del positivt på området som vi nämnt i tidigare blogginlägg. Den senaste tiden har det inkommit feedback från er att processen ibland blir utdragen och komplicerad av olika skäl. Jag vill gärna ha ännu mer information om specifika situationer där det kan vara utmaningar med att öppna bankkonto, i de fall som processer och rekommendationer från HR-webben har följts, men att det ändå blir problem. Vi har en löpande dialog med Swedbank och återkopplingen från er är viktig. Maila karin.falth@hr.lu.se“.

Så, nu blir det ut och njuta av vårkvällssolen!

Eder migrationskoordinator

1 april, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

OBS om “spårbyte” asyl -> arbetstillstånd

Hej vänner och tack för trevlig INLU-träff tidigare idag!

Även om Alfa pratade om frågan om avskaffat “spårbyte” för tidigare asylsökande idag tänker jag att det kan vara bra att även uppdatera bloggen om denna fråga. Bloggen har faktiskt en något vidare läsarkrets än bara INLU-nätverkets “kärna” och eftersom detta kom som en sådan plötslig nyhet (som kan få väldigt ingripande konsekvenser), så tänker jag snarare lite för mycket information än för lite.

Den 13 mars, alltså för sex ynka dagar sedan, meddelade Migrationsverket att möjligheten för “spårbyte”, d.v.s. möjlighet för asylsökande som redan är i landet att få arbetstillstånd efter avslag på en asylansökan, försvinner från och med den 1 april (snäv framförhållning, någon?). Att “spårbytet” i sig skulle försvinna framgent var vi beredda på. Men det vi inte var beredda på var att förändringen även rör förlängningsärenden. Detta innebär att om vi har en medarbetare med ett arbetstillstånd som beviljats efter avslag på hens asylansökan, kommer vederbörande inte kunna få förlängt arbetstillstånd i framtiden. För att arbeta vidare krävs då att personen åker utomlands för att söka om sitt arbetstillstånd. OBS att detta bara rör rena arbetstillstånd, d.v.s. inte uppehållstillstånd för studier eller forskning.

Det förblir något oklart för mig om ens framtida kvalificering till ett permanent uppehållstillstånd påverkas av att man tidigare har haft ett arbetstillstånd enligt modellen om spårbyte från asyl, i ljuset av denna förändring. Om någon har ett ärende som aktualiserar detta så får man gärna hojta, så gräver jag efter svar.

I detta läge gäller det att vara lyhörd gentemot eventuell berörd personal och se till att stötta bäst det går. Förhoppningsvis har vi ytterst få som berörs av detta, men man vet aldrig.

God afton,

Eder migrationskoordinator

19 mars, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Kejsarens nya hemsida och en glad utveckling kring bankkonton

Vänner,

I förra veckan lanserade Migrationsverket sin nya hemsida. “All fine and dandy” tänkte jag, men ändringarna har gått bortom vad jag och övriga i branschen varit beredda på. Dels innebär den nya hemsidan att de länkar som finns på HR- webben och staff pages nu verkar vara inaktuella och oftast leda ut i tomma intet. Detta måste jag se över och åtgärda pronto. Dels verkar Migrationsverket ha passat på att kombinera ny layout med ny praxis, vilket var något värre…

Genom den nya hemsidan kommunicerar Migrationsverket nämligen nya förhållningsregler om när man tidigast kan/bör ansöka om vissa tillstånd, utan att riskera att ärendet avvisas med hänvisning till för lång giltighet kvar av det tidigare tillståndet. Tidigare har det sagts att man kan söka förlängt studietillstånd tidigast sex månader innan nuvarande tillstånds utgång. Detta har ändrats till fyra. Vad gäller förlängning av arbetstillstånd och uppehållstillstånd för forskning har detta ändrats från fyra till två månader innan och vad gäller permanent uppehållstillstånd säger de numera 30 dagar innan nuvarande tillstånds utgång, istället för 14 som det sades tidigare. Det är inte några världsomvälvande nyheter, men det kommer, generellt, innebära att vår verksamhet får ett snävare fönster att vidta åtgärder som handlar om att matcha beslutsprocessen kring förlängda anställningar med uppehållstillståndsprocessen, utfärda dokumentation och tillse att korrekt förlängning söks.

Vi avrundar med ett litet medskick från Karin rörande bankkonton! Euraxess har varit i dialog med UHR som drivit frågan kring svårigheter att öppna bankkonto och tack vare det arbetet har Finansinspektionen gjort en granskning och ska följa upp detta mot storbankerna under våren. Även en motion har lämnats in i riksdagen kring detta.

https://www.fi.se/sv/publicerat/nyheter/2025/fi-granskar-bankernas-arbete-for-att-fler-ska-fa-tillgang-till-betalkonto

https://data.riksdagen.se/fil/D9078566-FCEE-4BD3-BE38-D57ED24C177F

God afton,

Eder Migrationskoordinator

12 mars, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Nytt utbildningstillfälle med Migrationsverket, lagstiftningsarbete/remissvar, Social Hub Lund & nya kurser

Hej på er!

Dags för ett nytt blogginlägg med gott och blandat.

Först ut – dags för ett nytt utbildningstillfälle med Migrationsverket. De bjuder in alla som på något sätt jobbar med att stödja forskare och doktorander i migrationsfrågor. Inriktningen på utbildningen blir ansökningsprocessen för forskare och doktorander. Vilka steg ingår i ansökningsprocessen? Hur får man till en komplett ansökan? Vilka vanliga fel görs oftast, som då påverkar handläggningstiden eller t.o.m. leder till avslag? Dessa frågor och många fler får ni besvarade.

Utbildningen äger rum den 13 mars kl. 13.00-15.00 (via Zoom). Den kommer dessvärre inte kunna spelas in, men presentationsbilderna kan delas i efterhand. I anmälan kan man även skicka in en fråga som man vill få svar på, så har representanterna från Migrationsverket (som både är från forskningstillstånds-/arbetstillståndsenheten i Norrköping samt studerandeenheten i Umeå) bättre möjlighet att ge utförliga och korrekta svar. Utbildningen anordnas i samarbete med nätverket Euraxess och anmälan görs här.

På tal om migrationsfrågor så kommer här en punkt som Erik ville skicka med:

En del av er har säkert hört talas om utredningar som presenterar förslag på omfattande förändringar på migrationsområdet, vad gäller så väl uppehållstillstånd för studenter och forskare (DS 2024 31) som medborgarskap (SOU 2025:1). Vad gäller förändringarna i DS 2024 31 föreslår utredaren att dessa implementeras i mars 2026. Externa Relationer och HR centralt har tagit fram ett utkast på ett remissvar som nu är i stånd att förankras i det Internationella Rådet innan det skickas in till Justitiedepartementet. Vad gäller förändringarna kring medborgarskap föreslås förändringar implementeras från och med den 1 juni 2026.

Många har frågor kring dessa förändringar, men det är viktigt att poängtera att lagstiftningsarbetet är fortfarande i ett mycket tidigt skede. Nu väntar att remissinstanserna ska lämna sina svar till berört departement, som sedan kommer att skicka sina (eventuellt reviderade) förslag på lagrådsremiss. Därefter bakar regeringen om förslagen som ska presenteras till riksdagen i en proposition. Så vad gäller de materiella innehållen i dessa utredningen anser jag att det är bäst att sitta lugnt i båten för närvarande, ’keep calm and carry on’, varpå vi återkommer till den praktiska innebörden av förändringarna när det är klarare hur de faktiskt kommer att se ut.

När man kommer till ett nytt land, så är det av oerhörd vikt att känna sig som en del av det nya sammanhanget man befinner sig i. Många gånger tipsar vi i bloggen om International Citizen Hub, men jag skulle vilja ge ett ytterligare tips till våra internationella medarbetare. Social Hub Lund, den engelsktalande sektionen av Interkultur i Lund (före detta Eos Cares), samlar expats, expat-partner och andra internationella Lundabor i olika aktiviteter och evenemang. De vänder sig till alla som bor och jobbar i Lund och människor i alla åldrar, professionell och kulturell bakgrund, familjestatus möts här. Tipsa gärna om detta! Mer information här.

Dagens sista punkt gäller de nya kurser som jag tidigare nämnt i bloggen som handlar om Understanding Sweden and Scandinavia for University staff from other countries. Det finns nu möjlighet att anmäla sig, så sprid gärna detta vidare. Mer information här.

Sådär, det var allt för idag, önskar en fortsatt fin dag!

Mvh Karin.

27 februari, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Påminnelse INLU-träff och nya rutinbeskrivningen

Så blev det några vintriga dagar med snö! Hoppas ni njutit av solen dessa dagar.

I dagens blogginlägg börjar vi med den nya rutinbeskrivningen kring anställning av tredjelandsmedborgare som Erik och jag tagit fram. Den finns numera publicerad på HR-webben här Internationell personal | HR-webben och här Medborgare från tredje land | HR-webben .

Erik och jag är nyfikna på hur det har gått för er att diskutera och förhoppningsvis börja implementera rutinbeskrivningen? Eftersom kommentarsfunktionen numera är avstängd här i bloggen på grund av allt spam som kom den vägen, så får ni gärna maila goda exempel till oss. Under våren har vi blivit inbjudna till olika forum för att diskutera hur rutinbeskrivningen kan tillämpas i olika verksamheter. Vi kommer gärna ut till er om ni önskar!

19 mars är det som tidigare nämnts i bloggen dags för en fysisk INLU-träff. Alfa och Lund International Citizen Hub kommer delta och vi kommer även svara på frågor som kommit in via anmälningsformuläret. Erik kommer också gå igenom nyheter inom migrationsområdet. Anmäl dig här.

Önskar dig en fin vecka!

Hälsningar Karin.

17 februari, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Rättsligt ställningstagande från Migrationsverket om besök och arvodister

Hej igen verksamheten!

I tidigare blogginlägg länkade jag till en sida där man kunde hitta ett rättsligt ställningstagande från Migrationsverket om arvodister och gränsdragningen kring arbetstillstånd respektive besökare. Den länken leder tyvärr ingenstans längre. I och med att detta är en fråga som jag ser aktualiseras mer och mer, så tycker jag att det finns ett värde i att ni har tillgång till ställningstagandet så att ni själva kan läsa om kärnfrågorna. Därav passar jag på att dela med mig av detta ställningstagande i nedanstående form istället.

Med önskan om en god start på arbetsveckan,

Eder migrationskoordinator

10 februari, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Intyg inför ansökan om permanent uppehållstillstånd, Welcome Guide, event på International Citizen Hub och enkät till EURAXESS

Hej ute i verksamheten! Här kommer fyra (förhoppningsvis) korta:

Som jag tidigare har bloggat om täcker inte intyg från Statens Service Center all den information som Migrationsverket behöver för att kunna utfärda olika typer av förlängningstillstånd, särskilt permanent uppehållstillstånd. Vad jag förstår är Migrationsverket särskilt intresserade av att känna till eventuell frånvaro från jobbet, vilket SSC ibland har svårt att precisera på ett sätt som godkänns av Migrationsverket. Så var beredda på att ni kommer att behöva utfärda kompletterande intyg på arbetsplatsen i denna fråga.

Frågan togs upp på samverkanskonferensen mellan SUHF och Migrationsverket i september i fjol. Då löd önskan från lärosätena: “MIV kan tydliggöra vad som krävs vid intyg från arbetsgivare inför PUT ansökan”, varpå Migrationsverket svarade: Intyget bör innehålla startdatum, slutdatum och information om frånvaro, finns ingen frånvaro ska det framgå. MIV arbetar på att ta fram en mall. När en sådan mall kommer, kommer vi kommunicera kring detta.

Rörande Welcome Guide så är den nu uppdaterad och finns här Welcome Guide for International Staff . Om ni vill beställa i fysiska exemplar, så mailar ni media-tryck@service.lu.se.

Vidare vill vi sprida information om att International Citizen Hub anordnar den 18 februari ett event som handlar om socialförsäkringssystemet och Försäkringskassan, sprid detta vidare! Mer information och anmälan här How does Sweden’s social insurance agency work | International Citizen Hub Lund.

Och slutligen en påminnelse om enkäten rörande statistik till Euraxess, som ska in senast den 10 februari. All input uppskattas! Enkäten hittar du här: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=lICmegRhpkG0Q9S1JFH2F4DjDtLYTQpCgb8l3d6w2CtUN1NLSk1JM1cxSFJTNE4yN0c5NU5RSkJYSy4u

Med önskan om god arbetslust,

Eder migrationskoordinator.

5 februari, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Migrationsrätten: vad är på gång?

Hej vänner!

Med högläsning av Doktor Glas (denna otroliga bok!) på TV:n i bakgrunden försöker jag kanalisera min inre Hjalmar Söderberg när jag nu får tillfälle att idka lite kreativitet i tjänsten och uppdatera bloggen, men tyvärr ter sig ämnet – migrationsrätt – något oromantiskt att skriva om, jämfört med sekelskiftesstockholm (och giftmordet av pastor Gregorius!). Håll tillgodo.

En massa saker händer på migrationsfronten och det kräver sin uppdatering! I början av december släpptes den efterlängtade utredningen “Bättre migrationsrättsliga regler för forskare och studenter”. På det stora hela är vi, åtminstone på HR- sidan, mycket nöjda. Det presenteras en mängd olika bra förslag, så som utökade chanser till statusbyte, längre jobbsökartillstånd, lättare att få permanent uppehållstillstånd, möjlighet till D-visering vid tjänsteresa utomlands under handläggningen av förlängningsärenden o.s.v. Problemet är bara att utredningen föreslår flera förslag som redan har presenterats inom ramen för SOU 2024:15, som jag också tidigare har skrivit om. Den utredningen föreslog att ändringarna skulle träda i kraft i juni i år (2025), medan den nya utredningen säger mars 2026. Det kanske inte kan tyckas utgöra någon vidare skillnad, men när man tar i beaktande att spädbarn till forskare utvisas ensamma under nuvarande regelverk, är det extremt angeläget om snabb ändring. Likaså vad gäller den (dumma) omständighet att det nu inte går att byta status från ett jobbsökartillstånd tillbaka till ett akademiskt tillstånd. I och med att det var många av oss som hoppades på att detta skulle ändra sig inom kort ansåg jag att det var angeläget att ni fick en uppdatering om att problemen med nuvarande lagstiftning eventuellt blir kvar ett tag till.

Den nya utredningen är föremål för remissrundor där LU är remissinstans. Om ni har kloka tankar och inspel är ni välkomna att höra av er då både jag och Karin ingår i arbetsgruppen för detta!

Vidare kom ett riktigt pang-avgörande från Migrationsöverdomstolen strax innan jul. MIG 2024:16 stadgar det vi har väntat på: att inkomster från en anställning utomlands ska beaktas vid bedömningen av om en utlänning uppfyller försörjningskraven för att få permanent uppehållstillstånd. Detta gäller även om inkomsterna inte beskattas i Sverige. Detta är en mycket viktig fråga för våra internationella medarbetare, doktorander och till och med studenter, i och med att det är många som bor på den svenska sidan, men som arbetar – eller vill arbeta – på andra sidan sundet där arbetsmarknaden är starkt livskraftig och arbetslösheten i princip noll. Det är vidare inte ovanligt att vi har forskare som delar sin tid mellan LU och ett av universiteten eller företagen i Köpenhamn. Avgörandet borde, utöver att vara bra för individen, också vara bra ur ett strategiskt, organisatoriskt, ekonomiskt, akademiskt… – ja typ alla!- perspektiv, där Sverige och dess lärosäten lättare kan behålla och dra nytta av världens smartaste arbetskraft som (shocker!) arbetar över landsgränser.

Och sist men inte minst på migrationsområdet: i förrgår hade migrationsminister Johan Forssell presskonferens om skärpta krav för medborgarskap. Det som det specifikt talades om var längre kvalifikationstid för medborgarskap och krav på hederligt levnadssätt och egenförsörjning. Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juni 2026. Det är många som har frågor kring vad detta innebär och saken är på inget sätt klar. Utredningen ska på remiss och vad jag förstår på den politiska rapporteringen finns det många olika viljor i riksdagen kring det här. Så min gissning är att sista ordet inte är sagt på långa vägar. Det är också viktigt för våra anställda att förstå, om de har frågor, att medborgarskap inte är ett krav för deras anställning. Även om det är en beaktansvärd privat önskan att få ett medborgarskap, så är det en fråga som generellt inte är särskilt relevant för arbetsgivaren.

Och nu, sist- sist: Karin har tidigare nämnt i bloggen att det är två nya kurser på gång för internationella medarbetare . De som står bakom SFU-kurserna på universitetet, erbjuder nu även Sverige-/Skandinavien-introducerande kurser på engelska. Här finns mer information och möjlighet till anmälan, sprid gärna! Courses for international university staff | Staff Pages

Sådär; det som blev mest stilistiskt söderbergskt och likt Doktor Glas var nog längden av detta inlägg…

Eder Migrationskoordinator

17 januari, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Ny SINK-tjänst på gång, underrätta Skatteverket om tredjelandsmedborgare, statistik Euraxess & inbjudan fysisk INLU-träff

Gott nytt 2025!

Hoppas att ni haft en skön ledighet. Själv har jag spenderat en hel del tid i de småländska skogarna, vilket varit härligt.

Idag har jag fyra punkter på min agenda.

Statistik Euraxess – ni som varit med ett tag vet att en ny termin betyder ny insamling av statistik. Varför detta är viktigt kan du läsa mer om i detta inlägg Statistik Euraxess vinter/vår 2024 – INLU-bloggen . Alla ni som läser INLU-bloggen är en viktig del i detta arbete, så prata ihop er i er verksamhet om vem som besvarar enkäten och skicka in svaren senast den 7 februari. Som alltid – stort tack för er hjälp! Gå till enkäten.

Innan jul blev jag kontaktad av Skatteverket. En sak de arbetar med just nu är den digitala tjänsten för att lämna SINK-ansökan. Det handlar bland annat om färre fält att fylla i och en anpassning till när det är arbetsgivaren som fyller i ansökan och lämnar för flera. De skulle gärna vilja att någon hos oss (som brukar fylla i och lämna SINK-ansökan) skulle vara med att testa den ”nya” tjänsten så att de vet om de är på rätt spår. Tanken är att det ska äga rum någon gång i slutet av januari och det kommer maximalt ta en timme, ingen förberedelse krävs. Är du intresserad av att testa? Maila mig på karin.falth@hr.lu.se

En regeländring från 1 januari 2025 gällande lagkravet att underrätta Skatteverket om anställning av tredjelandsmedborgare. Ändringen innebär att underrättelsen till Skatteverket behöver göras senast tre månader efter månaden den anställde blir anställd. Det skulle innebära t.ex. att en arbetsgivare som anställer en person 5 januari 2025 behöver underrätta Skatteverket om anställningen senast 30 april 2025. Idag är regeln att underrättelse behöver göras senast den 12e månaden efter en person blir anställd. Regeländringen kommer alltså ge arbetsgivaren mer tid att skicka underrättelsen.

Sista punkten i dagens inlägg handlar om den fysiska INLU-träffen som är planerad till den 19 mars kl. 09.30-11.30. Nu kan du anmäla dig här.

Schemat är inte spikat, så om ni har några idéer / önskemål kring vad vi ska prata om på träffen och eventuella gäster, hör gärna av er!

Ha en fortsatt fin vecka,

Hälsningar Karin.

9 januari, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

God Jul och Gott Nytt År!

Kära INLU-nätverket!

Dags för årets sista blogginlägg. Såhär när året går mot sitt slut, så blir det naturligt att utvärdera och reflektera. Vad har då hänt inom området internationell personal under 2024?

I början av året kom ett glädjande besked, nämligen att regeringen gör en myndighetsövergripande satsning för att attrahera och behålla internationell spetskompetens. 85 miljoner kronor kommer satsas de kommande 3 åren. Projekt går under namnet ”Work in Sweden” och hålls samman av Tillväxtverket, se mer här.

Vi anordnade en första drop-in under våren som gick, med bland annat Lunds kommun, SSC och Sektionen Ekonomi på plats.

I maj svarade vi på en remiss gällande nya regler kring arbetskraftsinvandring https://www.regeringen.se/contentassets/768354255ba841068f4e37a689ccddef/lunds-universitet.pdf

På migrationssidan händer det överlag mycket positivt, vissa delar märker ni direkt av, exempelvis minskade handläggningstider i en del processer. Mer positiva förändringar är förhoppningsvis att vänta under 2025.

I oktober anordnade vi en migrationsutbildning och det kommer bli fler tillfällen under nästa år. Vi ser fram emot att utveckla utbildningen med hjälp av feedback från er samt från kursutvecklare på LU.

Under 2025 ser vi fram emot att rivstarta året med ett informationsmöte om nya den rutinbeskrivningen, rörande anställning av tredjelandsmedborgare, som tagits fram. Det är redan många anmälda till den 14 januari, men fortsatt sprid bland rekryterande chefer (HR-funktioner har varit duktiga på att anmäla sig). Digitalt informationsmöte om ny kompletterande rutinbeskrivning för anställning av tredjelandsmedborgare | HR-webben .

Som vi skrivit om tidigare, så kommer en ny drop-in anordnas i samband med minimässan på välkomstdagen för nya internationella medarbetare den 6 mars.

Den 5 december, tog migrationsminister Johan Forsell emot utredningen Bättre migrationsrättsliga regler för forskare och studenter – Regeringen.se Utredarna har haft i uppdrag att titta närmare på frågan om förbättrade förutsättningar för utländska doktorander och forskare att verka i Sverige och säkrare bedömningar av uppehållstillstånd för studier. Vi finner många bra förslag i promemorian som visar att man har lyssnat på och tagit till sig information från olika parter som intervjuats under utredningen.

Några av förslagen är:

  • Att doktorander och gästdoktorander med stipendium ska anses vara forskare och därmed ha uppehållstillstånd för forskning. Doktorander kan dock fortfarande beviljas uppehållstillstånd för doktorandstudier.
  • Doktorander och forskare ska ha möjlighet att redan efter 3 år kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd.
  • Doktorander och forskare ska ges bättre möjligheter att göra statusbyten inifrån landet och också kunna resa in och ut ur landet under handläggningstiden.
  • Ett uppehållstillstånd för att söka jobb ska kunna gälla i 18 månader istället för 12 månader.
  • En person som omfattas av massflyktsdirektivet ska kunna byta till uppehållstillstånd för t ex forskning.

Lunds universitet är en av remissinstanserna, så att läsa, utvärdera och svara på ovan promemoria blir en arbetsuppgift under våren.

INLU-bloggen lever självklart vidare under 2025, då vi tycker att det är ett utmärkt forum att snabbt få ut viktig information till er och tack vare att ni uppskattar den.

En liten kort information när jag ändå har er på tråden: Lathunden för timavlönade är uppdaterad utifrån ID kontroll samt i förekommande fall kontroll av uppehållstillstånd/arbetstillstånd. Lathund för hantering av timavlönade

Finns på denna sida. Anställningsvillkor | HR-webben

Nu återstår för oss att tacka för det gångna året och önskar en vilsam ledighet och hoppas att ni får spendera den på bästa möjliga sätt just för er.

Varma hälsningar från tomtenissarna (AKA HR-specialisten och Migrationskoordinatorn)

16 december, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg