Visa rutor

Beginner’s Guide to Swedish Academia, webinar om jobbsökande & ny information på Staff pages

Hej på er!

Nu går det att beställa tryckta exemplar av A Beginner’s Guide to Swedish Academia till självkostnadspris. 

A Beginner’s Guide ger en introduktion till det svenska forskningssystemet och hjälper nya forskare att navigera meriteringsvägar, akademiska strukturer och praktiska frågor. Sveriges unga akademi har utvecklat guiden i samarbete med forskare med bred erfarenhet och expertis, samt med inspel från referenspersoner med djup kunskap om systemet.

Sista dag för beställning är 15 maj och leverans i mitten av juni, minsta beställning är 25 exemplar. Fint att ha med i introduktionen vid anställning av juniora forskare.

Läs mer och beställ här.

Den 6 maj erbjuder ERA Talent ett webinar, Successful Job Applications–Tips and Tricks for the Hiring Process. Mer information och anmälan här. Bland annat så berörs hur forskare kan använda sin akademiska kompetens utanför akademin.

Jag har uppdaterat med information om Social and career related activities på Staff pages på denna sida. Där finns nu samlad information om exempelvis Social Hub Lund, International Citizen Hub, interna kurser och externa hemsidor med karriärrelaterad information.

Det var allt för idag, önskar en fin vecka!

Hälsningar Karin.

14 april, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Om säkerhetsarbetet (och hotet)

Hej vänner!

Något som vi ofta pratar om när vi ses, men som vi inte har skrivit så mycket om här på bloggen, är myndigheternas arbete för att skydda oss från främmande makt. Ibland innebär det arbetet att vår inkommande personal fastnar i så kallade “SÄPO-spärrar”, där Migrationsverket förhindras från att fatta beslut i ett uppehållstillståndsärende innan SÄPO har granskat ärendet, vilket kan ta lång tid. Detta leder ofta till frustration, vilket är förståeligt. Men tyvärr har jag också sett, i flera olika ärenden, att det har lett till att enskilda individer på universitetet, ofta rekryterande professorer, på eget bevåg tar kontakt med Migrationsverket och i princip skäller ut myndighetens personal för att deras granskning ses som onödig. Det heter ofta något i stil med att Migrationsverket och SÄPO inte förstår något om forskning och “individ X är minsann rekorderlig och forskningsområde Y inte alls är känsligt” o.s.v. o.s.v.. Och det är problematiskt ur en mängd perspektiv…

Inledningsvis måste vi utgå ifrån att vi har förtroende för dessa myndigheter. Vi jobbar alla för Sverige AB, våra säkerhetsvårdande myndigheter är överlag extremt kompetenta och jag har mycket svårt att se att Migrationsverket och/ eller SÄPO skulle granska ett ärende extra noga bara på pin kiv. De vill också gå hem och käka fredagstacos.

Vidare ser jag en begränsad förståelse för vad säkerhetsarbete överhuvudtaget innebär och det faktum att SÄPO naturligtvis har tillgång till information som vi inte har och aldrig kommer att få. För det första får vi acceptera att svenska lärosäten och svensk forskning är en måltavla för främmande makt. Särskilt Ryssland, Kina och Iran vill använda i princip vad de än kan komma över för att gagna sig själva militärt, ekonomiskt och politiskt, och de ligger inte på latsidan utan bedriver ett synnerligen aktivt infiltrationsarbete. Det behöver inte nödvändigtvis handla om ett specifikt forskningsområde (även om det ofta gör det), utan kan också handla om tillgång till system, miljöer eller andra personer. Det kan också handla om rent sabotage eller destabilisering. I SÄPO:s årsrapport Sammanfattning – Säkerhetspolisen kan ni läsa mer om detta. Det är varmt rekommenderad läsning!

För det andra vill jag också understryka att den omständighet att en individ granskas av SÄPO inte nödvändigtvis behöver betyda att det just är denna individ som är nyckelfiguren i säkerhetsarbetet. Det kan t.ex. handla om personens släktband eller i övrigt närstående personer, eller (exempelvis) huruvida hen skulle kunna utsättas för påtryckningar i framtida led för att röja känsliga uppgifter eller forskningsresultat. Och generellt är det nyttigt att tänka att föremålet för granskningen snarare bottnar i förhållandet mellan stater än individer.

Jag hoppas att ovanstående har bringat lite klarhet i frågan. Med tanke på hur viktigt detta arbete är och att jag har sett att förståelsen kanske inte är på topp överallt, tycker jag att det vore bra om ämnet aktivt avhandlades vid era respektive arbetsställen. Avslutningsvis vill jag även tipsa om SÄPOs stöd vid besök och utländska delegationer: Besök och utländska delegationer – Vägledning i säkerhetsskydd.

Med önskan om en härlig tisdag!

Eder migrationskoordingator

8 april, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Ambassaden i Islamabad öppnar igen!

Japp, det fick bli en dubbelblogg denna vecka! Migrationsverket har nämligen precis meddelat att Sveriges ambassad i Islamabad, Pakistan kommer att vara öppen för besökare igen från och med den 9 april. Detta är en viktig och positiv nyhet, särskilt för alla till LU inkommande pakistanier – studenter som anställda – som hittills har hänvisats till ambassaden i Addis Abeba (!) för att sköta sina migrationsärenden.

Dock: för schengenviseringar om korttidsbesök inom EU (upp till 90 dagar) hänvisas pakistanierna fortfarande till andra beskickningar. Läs här Startsidan – Migrationsverket för mer information.

Nu blir det ut och njuta av denna strålande aprilkväll!

Eder Migrationskoordinator

3 april, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Migrationsuppdateringar (och medskick från Karin)!

Hej vänner!

Här kommer några snabba nyheter:

I dag presenterade regeringen “vandelsutredningen” som går ut på att ge ett ökat mandat till Migrationsverket att kunna återkalla eller neka uppehållstillstånd. Förslagen gör bland annat gällande att vi kan bli skyldiga att lämna ut uppgifter till relevanta myndigheter (framförallt Migrationsverket, Polismyndigheten och domstolarna), för att bidra till dessa myndigheters beslutsunderlag. Det har varit mycket skepsis kring detta (och media har emellanåt varit tämligen alarmistisk) men överlag tycker jag att förslagen ser vettiga ut. Det anges bland annat följande:

“Det kan röra sig om klara fall av ovilja att betala skulder, missbruk av välfärdssystemet eller annan bristande regelefterlevnad. Det kan också vara fall där utlänningen har ett nära samröre med eller deltar i kriminella nätverk eller våldsbejakande organisationer.

Uppehållstillstånd föreslås också kunna återkallas på grund av att en utlänning dömts till ett strängare straff än böter men allmän domstol inte prövat frågan om utvisning enligt 8 a kap. utlänningslagen. Utredningen föreslår även att vissa uppehållstillstånd som vilar på EU-rättslig grund ska kunna återkallas om utlänningen bedöms utgöra ett hot mot allmän ordning eller säkerhet.” Hela utredningen och en fin sammanfattning finns här: Skärpta och tydligare krav på vandel för uppehållstillstånd – Regeringen.se.

I vanlig ordning är det viktigt att säga att det i nuläget bara handlar om förslag och naturligtvis kommer vi att följa utvecklingen noga. Vi vet inte om LU kommer att vara remissinstans än, men om vi blir det ska vi göra vårt bästa i att betona våra behov och önskemål.

In other news har förslaget om ETIAS (en europeisk motsvarighet till ESTA) skjutits upp till 2026 (preliminärt). Läs mer här: ETIAS – European Union

EES, däremot, förväntas implementeras i oktober i år och innebär en digitalisering av systemet med passtämplar och en ökad kontroll över vem som befinner sig på EU-territoriet, främst för korttidsvistelse. Läs mer om detta här: What is the EES? – European Union

Slutligen, ett medskick från Karin: “Det finns fortsatt utmaningar kring att öppna bankkonto, även om det sker en del positivt på området som vi nämnt i tidigare blogginlägg. Den senaste tiden har det inkommit feedback från er att processen ibland blir utdragen och komplicerad av olika skäl. Jag vill gärna ha ännu mer information om specifika situationer där det kan vara utmaningar med att öppna bankkonto, i de fall som processer och rekommendationer från HR-webben har följts, men att det ändå blir problem. Vi har en löpande dialog med Swedbank och återkopplingen från er är viktig. Maila karin.falth@hr.lu.se“.

Så, nu blir det ut och njuta av vårkvällssolen!

Eder migrationskoordinator

1 april, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

OBS om “spårbyte” asyl -> arbetstillstånd

Hej vänner och tack för trevlig INLU-träff tidigare idag!

Även om Alfa pratade om frågan om avskaffat “spårbyte” för tidigare asylsökande idag tänker jag att det kan vara bra att även uppdatera bloggen om denna fråga. Bloggen har faktiskt en något vidare läsarkrets än bara INLU-nätverkets “kärna” och eftersom detta kom som en sådan plötslig nyhet (som kan få väldigt ingripande konsekvenser), så tänker jag snarare lite för mycket information än för lite.

Den 13 mars, alltså för sex ynka dagar sedan, meddelade Migrationsverket att möjligheten för “spårbyte”, d.v.s. möjlighet för asylsökande som redan är i landet att få arbetstillstånd efter avslag på en asylansökan, försvinner från och med den 1 april (snäv framförhållning, någon?). Att “spårbytet” i sig skulle försvinna framgent var vi beredda på. Men det vi inte var beredda på var att förändringen även rör förlängningsärenden. Detta innebär att om vi har en medarbetare med ett arbetstillstånd som beviljats efter avslag på hens asylansökan, kommer vederbörande inte kunna få förlängt arbetstillstånd i framtiden. För att arbeta vidare krävs då att personen åker utomlands för att söka om sitt arbetstillstånd. OBS att detta bara rör rena arbetstillstånd, d.v.s. inte uppehållstillstånd för studier eller forskning.

Det förblir något oklart för mig om ens framtida kvalificering till ett permanent uppehållstillstånd påverkas av att man tidigare har haft ett arbetstillstånd enligt modellen om spårbyte från asyl, i ljuset av denna förändring. Om någon har ett ärende som aktualiserar detta så får man gärna hojta, så gräver jag efter svar.

I detta läge gäller det att vara lyhörd gentemot eventuell berörd personal och se till att stötta bäst det går. Förhoppningsvis har vi ytterst få som berörs av detta, men man vet aldrig.

God afton,

Eder migrationskoordinator

19 mars, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Kejsarens nya hemsida och en glad utveckling kring bankkonton

Vänner,

I förra veckan lanserade Migrationsverket sin nya hemsida. “All fine and dandy” tänkte jag, men ändringarna har gått bortom vad jag och övriga i branschen varit beredda på. Dels innebär den nya hemsidan att de länkar som finns på HR- webben och staff pages nu verkar vara inaktuella och oftast leda ut i tomma intet. Detta måste jag se över och åtgärda pronto. Dels verkar Migrationsverket ha passat på att kombinera ny layout med ny praxis, vilket var något värre…

Genom den nya hemsidan kommunicerar Migrationsverket nämligen nya förhållningsregler om när man tidigast kan/bör ansöka om vissa tillstånd, utan att riskera att ärendet avvisas med hänvisning till för lång giltighet kvar av det tidigare tillståndet. Tidigare har det sagts att man kan söka förlängt studietillstånd tidigast sex månader innan nuvarande tillstånds utgång. Detta har ändrats till fyra. Vad gäller förlängning av arbetstillstånd och uppehållstillstånd för forskning har detta ändrats från fyra till två månader innan och vad gäller permanent uppehållstillstånd säger de numera 30 dagar innan nuvarande tillstånds utgång, istället för 14 som det sades tidigare. Det är inte några världsomvälvande nyheter, men det kommer, generellt, innebära att vår verksamhet får ett snävare fönster att vidta åtgärder som handlar om att matcha beslutsprocessen kring förlängda anställningar med uppehållstillståndsprocessen, utfärda dokumentation och tillse att korrekt förlängning söks.

Vi avrundar med ett litet medskick från Karin rörande bankkonton! Euraxess har varit i dialog med UHR som drivit frågan kring svårigheter att öppna bankkonto och tack vare det arbetet har Finansinspektionen gjort en granskning och ska följa upp detta mot storbankerna under våren. Även en motion har lämnats in i riksdagen kring detta.

https://www.fi.se/sv/publicerat/nyheter/2025/fi-granskar-bankernas-arbete-for-att-fler-ska-fa-tillgang-till-betalkonto

https://data.riksdagen.se/fil/D9078566-FCEE-4BD3-BE38-D57ED24C177F

God afton,

Eder Migrationskoordinator

12 mars, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Nytt utbildningstillfälle med Migrationsverket, lagstiftningsarbete/remissvar, Social Hub Lund & nya kurser

Hej på er!

Dags för ett nytt blogginlägg med gott och blandat.

Först ut – dags för ett nytt utbildningstillfälle med Migrationsverket. De bjuder in alla som på något sätt jobbar med att stödja forskare och doktorander i migrationsfrågor. Inriktningen på utbildningen blir ansökningsprocessen för forskare och doktorander. Vilka steg ingår i ansökningsprocessen? Hur får man till en komplett ansökan? Vilka vanliga fel görs oftast, som då påverkar handläggningstiden eller t.o.m. leder till avslag? Dessa frågor och många fler får ni besvarade.

Utbildningen äger rum den 13 mars kl. 13.00-15.00 (via Zoom). Den kommer dessvärre inte kunna spelas in, men presentationsbilderna kan delas i efterhand. I anmälan kan man även skicka in en fråga som man vill få svar på, så har representanterna från Migrationsverket (som både är från forskningstillstånds-/arbetstillståndsenheten i Norrköping samt studerandeenheten i Umeå) bättre möjlighet att ge utförliga och korrekta svar. Utbildningen anordnas i samarbete med nätverket Euraxess och anmälan görs här.

På tal om migrationsfrågor så kommer här en punkt som Erik ville skicka med:

En del av er har säkert hört talas om utredningar som presenterar förslag på omfattande förändringar på migrationsområdet, vad gäller så väl uppehållstillstånd för studenter och forskare (DS 2024 31) som medborgarskap (SOU 2025:1). Vad gäller förändringarna i DS 2024 31 föreslår utredaren att dessa implementeras i mars 2026. Externa Relationer och HR centralt har tagit fram ett utkast på ett remissvar som nu är i stånd att förankras i det Internationella Rådet innan det skickas in till Justitiedepartementet. Vad gäller förändringarna kring medborgarskap föreslås förändringar implementeras från och med den 1 juni 2026.

Många har frågor kring dessa förändringar, men det är viktigt att poängtera att lagstiftningsarbetet är fortfarande i ett mycket tidigt skede. Nu väntar att remissinstanserna ska lämna sina svar till berört departement, som sedan kommer att skicka sina (eventuellt reviderade) förslag på lagrådsremiss. Därefter bakar regeringen om förslagen som ska presenteras till riksdagen i en proposition. Så vad gäller de materiella innehållen i dessa utredningen anser jag att det är bäst att sitta lugnt i båten för närvarande, ’keep calm and carry on’, varpå vi återkommer till den praktiska innebörden av förändringarna när det är klarare hur de faktiskt kommer att se ut.

När man kommer till ett nytt land, så är det av oerhörd vikt att känna sig som en del av det nya sammanhanget man befinner sig i. Många gånger tipsar vi i bloggen om International Citizen Hub, men jag skulle vilja ge ett ytterligare tips till våra internationella medarbetare. Social Hub Lund, den engelsktalande sektionen av Interkultur i Lund (före detta Eos Cares), samlar expats, expat-partner och andra internationella Lundabor i olika aktiviteter och evenemang. De vänder sig till alla som bor och jobbar i Lund och människor i alla åldrar, professionell och kulturell bakgrund, familjestatus möts här. Tipsa gärna om detta! Mer information här.

Dagens sista punkt gäller de nya kurser som jag tidigare nämnt i bloggen som handlar om Understanding Sweden and Scandinavia for University staff from other countries. Det finns nu möjlighet att anmäla sig, så sprid gärna detta vidare. Mer information här.

Sådär, det var allt för idag, önskar en fortsatt fin dag!

Mvh Karin.

27 februari, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Påminnelse INLU-träff och nya rutinbeskrivningen

Så blev det några vintriga dagar med snö! Hoppas ni njutit av solen dessa dagar.

I dagens blogginlägg börjar vi med den nya rutinbeskrivningen kring anställning av tredjelandsmedborgare som Erik och jag tagit fram. Den finns numera publicerad på HR-webben här Internationell personal | HR-webben och här Medborgare från tredje land | HR-webben .

Erik och jag är nyfikna på hur det har gått för er att diskutera och förhoppningsvis börja implementera rutinbeskrivningen? Eftersom kommentarsfunktionen numera är avstängd här i bloggen på grund av allt spam som kom den vägen, så får ni gärna maila goda exempel till oss. Under våren har vi blivit inbjudna till olika forum för att diskutera hur rutinbeskrivningen kan tillämpas i olika verksamheter. Vi kommer gärna ut till er om ni önskar!

19 mars är det som tidigare nämnts i bloggen dags för en fysisk INLU-träff. Alfa och Lund International Citizen Hub kommer delta och vi kommer även svara på frågor som kommit in via anmälningsformuläret. Erik kommer också gå igenom nyheter inom migrationsområdet. Anmäl dig här.

Önskar dig en fin vecka!

Hälsningar Karin.

17 februari, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Rättsligt ställningstagande från Migrationsverket om besök och arvodister

Hej igen verksamheten!

I tidigare blogginlägg länkade jag till en sida där man kunde hitta ett rättsligt ställningstagande från Migrationsverket om arvodister och gränsdragningen kring arbetstillstånd respektive besökare. Den länken leder tyvärr ingenstans längre. I och med att detta är en fråga som jag ser aktualiseras mer och mer, så tycker jag att det finns ett värde i att ni har tillgång till ställningstagandet så att ni själva kan läsa om kärnfrågorna. Därav passar jag på att dela med mig av detta ställningstagande i nedanstående form istället.

Med önskan om en god start på arbetsveckan,

Eder migrationskoordinator

10 februari, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Intyg inför ansökan om permanent uppehållstillstånd, Welcome Guide, event på International Citizen Hub och enkät till EURAXESS

Hej ute i verksamheten! Här kommer fyra (förhoppningsvis) korta:

Som jag tidigare har bloggat om täcker inte intyg från Statens Service Center all den information som Migrationsverket behöver för att kunna utfärda olika typer av förlängningstillstånd, särskilt permanent uppehållstillstånd. Vad jag förstår är Migrationsverket särskilt intresserade av att känna till eventuell frånvaro från jobbet, vilket SSC ibland har svårt att precisera på ett sätt som godkänns av Migrationsverket. Så var beredda på att ni kommer att behöva utfärda kompletterande intyg på arbetsplatsen i denna fråga.

Frågan togs upp på samverkanskonferensen mellan SUHF och Migrationsverket i september i fjol. Då löd önskan från lärosätena: “MIV kan tydliggöra vad som krävs vid intyg från arbetsgivare inför PUT ansökan”, varpå Migrationsverket svarade: Intyget bör innehålla startdatum, slutdatum och information om frånvaro, finns ingen frånvaro ska det framgå. MIV arbetar på att ta fram en mall. När en sådan mall kommer, kommer vi kommunicera kring detta.

Rörande Welcome Guide så är den nu uppdaterad och finns här Welcome Guide for International Staff . Om ni vill beställa i fysiska exemplar, så mailar ni media-tryck@service.lu.se.

Vidare vill vi sprida information om att International Citizen Hub anordnar den 18 februari ett event som handlar om socialförsäkringssystemet och Försäkringskassan, sprid detta vidare! Mer information och anmälan här How does Sweden’s social insurance agency work | International Citizen Hub Lund.

Och slutligen en påminnelse om enkäten rörande statistik till Euraxess, som ska in senast den 10 februari. All input uppskattas! Enkäten hittar du här: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=lICmegRhpkG0Q9S1JFH2F4DjDtLYTQpCgb8l3d6w2CtUN1NLSk1JM1cxSFJTNE4yN0c5NU5RSkJYSy4u

Med önskan om god arbetslust,

Eder migrationskoordinator.

5 februari, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg