Visa rutor

Om förläggning av föräldraledighet i förhållande till syfte med uppehållstillstånd

Hej kollegor!

Generellt sägs det ju att föräldraledighet inte ska utgöra ett hinder mot att få förlängt uppehållstillstånd. Likaså ska du kunna gå på föräldraledighet (eller sjukskrivning för den delen) medan ditt uppehållstillstånd är giltigt, utan att riskera att det dras in. Men(!) ett ärende häromsistens aktualiserade en intressant frågeställning: kan en doktorand få förlängt uppehållstillstånd för studier om föräldraledigheten förläggs efter disputation, d.v.s. efter dess att studierna har slutförts? Detta ledde mig till att ta kontakt med Migrationsverkets beslutsfattargrupp för studerandeärenden i Umeå vars svar var tydligt: nej. Migrationsverket kommer inte kunna bevilja uppehållstillstånd [för studier] för föräldraledighet som infaller efter det att man har disputerat, i och med att grunden för tillståndet som sådant förfaller i samband med disputation.

Då det är många som ansöker om förlängning av sina tillstånd i samband med slutfasen av studierna tyckte jag att detta hade visst nyhetsvärde att sprida till verksamheten. Om man överhuvudtaget har ett val, är det alltså vettigt att försöka förlägga föräldraledigheten innan disputation/ studieslut, om man också vill ha ett förlängt uppehållstillstånd för studier för denna tid.

Nu tar vi helg!

Eder migrationskoordinator

8 november, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Alfa, välkomstdag för nyanställda, satsning från Tillväxtverket och event om svenska arbetsmarknaden

Hallå på er!

Hoppas ni har det bra. I dagens blogginlägg tänkte jag riva av fyra informationspunkter.

Först vill jag tipsa om ett webinarium som arrangeras av Eures i samarbete med Umeå universitet –  “Understanding the Swedish Labour Market”. Både anställda på LU och deras medföljande kan anmäla sig. Nedan finns en text som ni kan använda för att sprida information om eventet.

Understanding the Swedish labour market – for EU/EEA nationals

Do you consider pursuing a career in Sweden and wish to gain insights on the Swedish labour market? If yes, join us for this webinar as you will get an overview of:

  • The main sectors, which ones have shortages or surpluses, the role of employers’ organisations and trade unions, labour law
  • The working conditions, including contracts, salary, working hours, social codes at work
  • What you should take into account when looking for work, how to find employers and vacancies, how to approach employers. Application and documents
  • The Swedish unemployment insurance system. Transferring unemployment benefits within EU/EEA.

When: 13th of November 10.00-11.30 AM
Where: Teams (You will recieve a link a few days before the webinare)
Lecturer: Annika Sund and Gloria Cunha Byström, EURES-advisers at Arbetsförmedlingen, the Swedish Public Employment Service.

Register here: https://forms.office.com/e/x3q6XMvYxK

This webinar is organized by the University of Umeå in collaboration with EURES. University of Umeå is one of many EURAXESS Centres in Sweden.

EURAXESS is a pan-European initiative aimed at promoting career development for researchers, stimulating research mobility within the EU, attracting researchers outside the EU, informing researchers about their rights and making vacant research posts visible in Europe.

www.euraxess.se

Under hösten, så bedrivs ett extra fokusarbete mellan LU och Alfa, bland annat kring hur vi kan optimera kommunikationen oss emellan. Igår hade vi ett möte, där jag fick träffa deras två team som arbetar gentemot LU: migrationsteamet samt destination services (som utgör de andra delarna utöver migration). Ni är bra på att framföra input kring hur ni ser på Alfas service och vi hade goda diskussioner kring detta. Alfa ville skicka med några punkter som kan vara bra att tänka på när ni anlitar dem;

  • Inför semesterperioder, exempelvis jul och nyår – viktigt att ha en hänvisning i mail vid frånvaro, så att Alfa vet vem de kan kontakta vid frågor efter att ni gjort en order och under pågående ärende.
  • Påminnelse kring ansökan om samordningsnummer – det är vi som ansöker om detta, Alfa kan inte göra det. Ansökan om samordningsnummer kan göras innan uppehållstillstånd är på plats, gör det så fort som möjligt.

Alfa hälsar att de gärna besöker er för att informera om sina tjänster och diskuterar kring vilka behov ni har.

För kännedom, så bedriver just nu Tillväxtverket ett projekt som heter Work in Sweden. De fem primära fokusområden för projektet är:

  1. Samlad myndighetsinformation
  2. Enkla, ändamålsenliga och förutsägbara tillståndsprocesser
  3. Samlad statistik och kunskap om och behov av arbetskraftsinvandring
  4. Arbetsgivares (inte att förglömma att myndigheter också är betsgivare) förutsättningar att rekrytera internationell kompetens
  5. Regioner, kommuner och lärosätens insatser för att attrahera, etablera och integrera internationell kompetens. Tillväxtverket har haft utlysningar för olika initiativ/piloter som kan främja uppdragets syfte. Fler utlysningar kommer under 2025 och 2026.

Myndigheter som är med i projektet: Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Skatteverket, Statens Servicecenter, Statistiska Centralbyrån, Svenska Institutet, UHR och Vinnova. Lunds universitet kommer också få möjlighet att komma med input i projektet, en chans som vi definitivt kommer att ta. Mer information om hittar du här: Work in Sweden – Tillväxtverket

Sist men inte minst! Den 6 mars arrangeras en välkomstdag på engelska för nya internationella medarbetare Welcome Day for new employees in March | Staff Pages . Sprid gärna information om denna – för vet ni vad? Inga mindre än vår käre migrationskoordinator samt undertecknad ska vara konferencierer under dagen! Erik och jag ser verkligen fram emot denna dag till våren 😀

Ha en fortsatt fin vecka och helg när den kommer – ta hand om dig!

Mvh Karin.

24 oktober, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Återkoppling från Samverkanskonferens SUHF- Migrationsverket och ett medskick!

Hej tappra tjänstemän!

För två veckor sedan var jag, Karin, Louise Corrigan Konow (migrationssamordnare för studenter, ER) och Lena Eskilsson i Stockholm på konferens i regi av samverkansgruppen mellan SUHF och Migrationsverket. Det var en mycket givande heldag, där samverkansgruppens arbete presenterades och sektorns behov, utmaningar och möjligheter klargjordes. En stor del av arbetet har hittills fokuserat på studenter, men det är viktigt att känna till att arbetet i denna del ofta spiller över till vår personal. Om resurser frigörs i Migrationsverkets hantering av ärenden på grund- och avancerad nivå, så gör det ofta att processerna för våra doktorander, till exempel, går snabbare och bättre även dem. Här kommer den mest relevanta informationen för er kännedom:

  • Pilotprojektet om digital passkontroll för viseringsfria länder har varit mycket framgångsrikt, särskilt i de akademiska migrationsprocesserna (studietillstånd, forskartillstånd). Piloten ska nu omsättas till en permanent tjänst och lösning för samtliga viseringsfria territorium. I nuläget är dock fortfarande Hong Kong undantaget. Migrationsverket hänvisar till sekretess om varför.
  • Den digitala passkontrollen utgör en avlastning för ambassadernas personal och beräknas ha inneburit en besparing av resekilometrar motsvarande 43 varv runt jorden!
  • Handläggningstiderna i alla processer förutom för våra doktorander (särskilt deras förlängningsansökningar) har gått ner markant. Bra för alla inblandade. På studentsidan borde detta även yttra sig genom i en minskad mängd återbetalningar av studieavgifter. Mediantid till beslut i förstagångsansökan från 68 dagar (2023) till 44 dagar (2024). Migrationsverket tittar på varför det fortfarande tar lång tid för doktoranderna.
  • 40 % av Sveriges doktorandkår beräknas komma från utanför EU!
  • Färre och färre av den inhemska befolkningen väljer att doktorera i Sverige. Arbetsmarknaden har stort behov av högkvalificerad arbetskraft.
  • Endast 20 % av de utländska doktoranderna stanna långvarigt i Sverige efter disputation! Borde finnas en enorm förbättringspotential att behålla denna kvalificerade arbetskraft.
  • Representanterna lyfte en del efterlängtade ändringar, både i Migrationsverkets och lärosätenas processer (och samverkan därom), men även författningsändringar.

För mer information och dokumentation, så som relevanta presentationer, se Samverkanskonferens SUHF – Migrationsverket 2024 – SUHF

Utöver ovanstående återkoppling, vill jag även passa på med ett medskick. Det händer ganska ofta att vi får höra att någon har tagit kontakt med Migrationsverkets kundtjänst och fått helt fel rådgivning. Vidare har då kontakt tagits via telefon, vilket gör att man inte har något att falla tillbaka på eller hänvisa till. Problematiskt. I detta sammanhang vill jag förtydliga att det kan vara mycket nyttigt att ta kontakt med Migrationsverkets kundtjänst i rena administrativa ärenden – typ “har jag fått en handläggare i mitt ärende än? Vad heter vederbörande och hur kommer jag i kontakt med hen?”. Men om man är ute efter kvalificerad juridisk rådgivning så är kundtjänst inte the way to go. Som handläggare på Migrationsverket arbetar man ofta med just en sorts ärenden. Vår arbetskraft rör sig mellan en mängd olika ärenden, som oftast dessutom faller under speciallagstiftning. Kundtjänst har – generellt – inte koll på alla bestämmelser och överväganden som är viktiga i det sammanhanget. Därav ska man i ett sådant läge antingen vända sig till mig eller till det kontor vid Migrationsverket som ägnar sig åt den relevanta tillståndstypen. Men helst mig 😉 För kontaktuppgifter till studerandeenheten och forskarenheten, se Kontaktuppgifter för anordnare av högre utbildning – Migrationsverket. Och se för jissenamn till att kontakten är skriftlig!

Fridens liljor!

Eder migrationskoordinator

15 oktober, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Sammanställning av olika migrationsprocesser av relevans för akademin (och tack för idag!)

Hej i oktoberrusket!

Tips! Om migrationsregelverket känns snårigt och ni vill ha en sammanställning av de olika tillståndstyperna som är mest relevanta för oss, så levererar denna sida just det: Typer av studerande och forskare – Migrationsverket

I övrigt tackar jag och Karin för en mycket givande och rolig utbildningsinsats i Palaestra idag! Många bra frågor och tankar som vi tar vidare!

8 oktober, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Migrationsverket godtar antagningsbeslut med återkallelseförbehåll för doktorander! + Vikten av vattentäta rutiner

Tidigare har jag skrivit om vissa krux som kommer med anledning av att våra doktoranders antagningsbeslut utgör gynnande förvaltningsbeslut som sedan gäller i typ all framtid, även efter ett eventuellt avslagsbeslut i migrationsärendet. I somras fattade UKÄ ett beslut som gjorde gällande att man ur ett högskolerättsligt och förvaltningsrättsligt perspektiv inte såg några hinder mot att lärosätena utfärdar antagningsbeslut med återkallelseförbehåll, d.v.s. att antagningen kan hävas om personen i slutändan inte skulle bli beviljad uppehållstillstånd. Detta var ju ett steg i rätt riktning, tyckte man, men frågan kvarstod hur Migrationsverket skulle bedöma sådana antagningsbeslut. I dagarna har jag fått besked om att Migrationsverket kommer att godta antagningsbesked som är villkorade i form av att antagningen kan återkallas om uppehållstillstånd för studier inte beviljas. Lysande!

Sakta men säkert blir migrationssituationen bättre och bättre för oss och våra doktorander och andra anställda!

Slutligen vill jag påminna om vikten av att alla arbetsställen inom LU – och att HR överallt – har vattentäta rutiner för att säkerställa att vi inte har någon anställd som inte har migrationsrättslig rätt att inneha sin anställning. Gedigna kontroller rörande korrkekt tillstånd och förlängningar måste göras såväl inför som under anställning. Om någon, om så en enda, HR-anställd som hanterar internationella rekryteringar är osäker på vad som behövs göras i detta sammanhang måste hen snarast möjliga kolla upp detta. Vid osäkerhet är det alltid bättre att ställa en fråga för mycket än för lite!

Eder migrationskoordinator

25 september, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Karriärstödsprogram för forskare och International Faculty Program

Hej!

Euraxess Sverige kommer inom kort att kunna erbjuda ett digitalt karriärstödsprogram för internationella doktorander och postdocs, med fokus på en karriär utanför akademin. Anmälningarna för programmet är öppna och nu behöver jag er hjälp för att sprida detta bland era kollegor.

Jag lägger in en bild med information samt en länk till en LinkedIn-post med all information ni behöver för att sprida detta vidare.

En annan aktivitet som jag gärna vill att ni uppmuntrar era kollegor att anmäla sig till är det nyinrättade International Faculty Programme. Målgruppen är internationellt rekryterade postdoktorer, forskare, biträdande universitetslektorer, universitetslektorer, professorer, adjungerade professorer samt gästprofessorer. Syftet med ambassadörsprogrammet är att ge en djupare förståelse för Lunds universitets bredd, skapa en internationell fakultetsövergripande samhörighet samt skapa ett mervärde som stärker LU-varumärket i en internationell kontext och bidrar till att gästforskarna och andra målgrupper blir goda ambassadörer för Lunds universitet.

Akademiintendenturen önskar nu hjälp med att uppmuntra våra internationellt rekryterade kollegor att delta. Inbjudningar kommer att skickas ut inom kort direkt från Akademiintendenturen. Detta är de planerade aktiviteterna:

14 november – AW med speed lectures från samtliga fakulteter

10 mars – guidade besök hos universitetets utåtriktade verksamheter

4 juni – fakultetsbesök 

Det var allt från mig idag – Önskar en fortsatt fin vecka!

Mvh Karin.

4 september, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Om viseringsfrihet i kombination med utgånget tillstånd

Hej alla!

Att våra medarbetare upplever käppar i hjulet när de väntar på förlängningar av sina uppehållstillstånd är inget nytt. Men på sistone har jag fått uppfattningen att många tror att konsekvenserna blir värre än vad som kanske är nödvändigt. I värsta fall ställer man in konferenser och internationella besök i onödan. Därav ett förtydligande:

I det fall medarbetaren kommer ifrån ett land som är viseringsfritt Länder och territorier vars medborgare behöver visum för inresa i Sverige – Regeringen.se; EU visa agreements with non-EU countries – Consilium (europa.eu) kan hen “aktivera” sina 90 dagar av fri rörlighet i samband med att det tidigare uppehållstillståndet löper ut. Viseringsfriheten innebär att en person med visst medborgarskap kan resa in och ut ur Sverige (och inom Schengen) i upp till 90 dagar under en 180- dagarsperiod utan något uppehållstillstånd eller visum. Detta innebär alltså att om hens tillstånd löper ut den 1 januari kan hen ändå resa utomlands på konferenser o.s.v. och säkert återvända tillbaka till Sverige under perioden januari, februari, mars utan några problem.

Att tänka på, dock:

  1. Personen ska bära relevant dokumentation ifall gränspolisen ställer frågor. Detta kan vara tidigare uppehållstillståndsbeslut/ kort, kvitto på inlämnad förlängningsansökan o.s.v.
  2. Om personen ska resa utanför Schengen måste hen kontrollera om hen även är viseringsfri i destinationslandet. Om inte måste hen ordna relevanta tillstånd/ visum för att åka dit.

Viseringspliktiga medarbetare har tyvärr sämre möjligheter att åka utomlands under handläggningstiden av förlängningsärendet och bör, i regel, stanna i Sverige till dess att förlängningsärendet är avgjort med positivt utfall.

I vanlig ordning: vid frågor är det bara att höra av sig!

Eder migrationskoordinator

2 september, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Anställningsintyg till Migrationsverket, samordningsnummer, LICH och en påminnelse!

Fyra informationspunkter i dagens inlägg, håll till godo.

Tidigare i somras så bloggade Erik om anställningsintyg till Migrationsverket från SSC.

Jag har nu undersökt detta vidare och för att undvika att Migrationsverket begär komplettering genom att vi lämnar rätt information direkt, så är det viktigt att följa detta:

För att Migrationsverket ska få rätt uppgifter på intyget är det viktigt att man är tydlig vid beställningen av intyg. Om man inte är tydlig är det förstalinjen (supporten hos SSC) som tar ut intyg och då blir det oftast ett anställningsintyg som inte innehåller rätt uppgifter för ändamålet.

Beställaren måste informera om att de vill ha ett arbetsgivarintyg som är till Migrationsverket (då är det andralinjen/en lönekonsult) som tar fram uppgifterna inkl. frånvaro.

Beställaren ska också ange för vilken period arbetsgivarintyget ska gälla – gör man inte detta riskerar intyget bara innehålla uppgifter för 1 år.

Under sommaren har jag fått information från Skatteverket kring utskick av kallelse till identitetskontroll vid personlig inställelse i ärenden om samordningsnummer.

Handläggarna i folkbokföringsverksamheten på Skatteverket har getts en möjlighet att göra en bedömning av om det kan finnas skäl att INTE skicka kallelser till personlig inställelse och i så fall gå direkt vidare och undersöka förutsättningarna för att tilldela ett samordningsnummer på sannolik identitetsnivå. Exempel på detta kan vara:

  • Personen har aldrig befunnit sig i Sverige och förväntas inte resa hit (kan t.ex. handla om en person som har utfört arbete i form av en digital föreläsning på distans)
  • Personen har redan hunnit åka tillbaka till sitt bosättningsland (exempelvis efter att ha utfört ett mycket kortvarigt arbete i Sverige)
  • Personen befinner sig i Sverige under mycket kort tid (exempelvis som gästföreläsare)
  • Personen har inget eller ett mycket svagt eget intresse och behov av en identitetsbeteckning i Sverige (exempelvis en person som ska beskattas efter ett mycket kort uppdrag i Sverige, t.ex. en artist eller gästföreläsare)
  • Personen befinner sig i utlandet och avståndet till närmaste fullvärdig svensk passmyndighet i utlandet är stort (t.ex. personen befinner sig i Nya Zeeland och närmaste fullvärdiga passmyndighet finns i Australien)

Detta är ett resultat av dialog mellan bland annat oss på LU och Skatteverket och är en bit på vägen för att underlätta att anställa internationella medarbetare. Kring dessa frågor har jag haft dialog med flera av er inom INLU-nätverket – stort tack för detta, arbetet fortsätter!

Om du vill ha ytterligare information om andra nyheter gällande samordningsnummer, maila mig. Allt fick inte plats i ett blogginlägg.

Ny termin innebär nya aktiviteter hos Lund International Citizen Hub. Nedan är event som jag särskilt vill lyfta, sprid dessa med era internationella medarbetare:

How does Sweden’s social insurance agency work | International Citizen Hub Lund

Swedish Pension System | International Citizen Hub Lund

Workplace culture in Sweden and Denmark | International Citizen Hub Lund

För de som har partners med sig som söker arbete, tipsa om Kick Start Programme. En fin möjlighet att lära sig mer om den svenska arbetsmarknaden samt nätverka med andra.

Sista punkten är en påminnelse om statistik till Euraxess. Blogginlägget med all information finner du här, du kommer direkt till enkäten här. Senaste den 29/8 önskar jag att du svarar.

PUH – nu räcker det med information för idag! Som vanligt finns jag på mail om ni har kommentarer/frågor.

Ta hand om dig – på återhörande!

Mvh Karin.

22 augusti, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Statistik Euraxess vinter/vår 2024

Hej kära kollegor! Nu är jag tillbaka från min semester. Vissa njuter fortfarande av ledighet, hoppas ni som är tillbaka haft en skön vila.

En ny termin betyder insamling av statistik till Euraxess. Flera av er är nya i era roller och undrar kanske – vad innebär detta? LU deltar sedan flera år aktivt i nätverket Euraxess, som går under EU-kommissionens flagg och har som syfte att underlätta forskarmobilitet, främja karriärutveckling för forskare, upplysa forskare om deras rättigheter samt synliggöra lediga forskartjänster inom Europa. Läs gärna mer om Euraxess på den svenska portalen www.euraxess.se och på den gemensamma europeiska portalen https://euraxess.ec.europa.eu . På den svenska portalens sida, under ”Information and Assistance” finns en väldig massa matnyttig information, både för dig som HR-stöd och för internationella forskare. Tips!

Varje termin vill Euraxess att lärosätena samlar in information kring frågor som internationella forskare har, exempelvis om bankkonto, migration, sjukvård etc. Denna information analyseras sedan och diskuteras på olika nivåer, alltifrån politisk nivå i Bryssel, till vårt svenska nätverk och på LU-nivå. Därefter skapas olika aktiviteter och informationsmaterial som gynnar våra internationella forskare.

Erik och jag deltar aktivt i de träffar som Euraxess anordnar och jag kan gå i god för att vi både tycker det är mycket givande och lärorikt i våra respektive roller.

Så – nu hoppas jag att ni känner er motiverade att lägga en liten stund på att fylla i denna enkät. Kom ihåg att det är en uppskattning du behöver ange. Har du några frågor så maila mig!

Jag önskar svar på enkäten senast 29 augusti, stort tack för din hjälp med detta!

Mvh Karin.

8 augusti, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Om intyg från SSC, UKÄ:s godkännande av antagningsbesked med återkallelseförbehåll, för tidiga ansökningar, migrationsministerns pressträff samt… sommarplaneringen!

Ibland känner jag mig som en förvaltningsrättslig Gordon Gekko, men istället för att handla om pengar, så lyder mitt yrkesmässiga mantra Migration Never Sleeps. Håll i er nu, för här kommer en massa uppdateringar:

Om intyg från Statens Service Center (SSC): I diverse förlängningsärenden behöver sökanden inkomma med anställningsintyg från arbetsgivaren som klargör hur den gångna tiden har sett ut för arbetstagaren. Sådana intyg ska generellt klargöra när personen började arbeta hos arbetsgivaren, hur eventuell frånvaro har sett ut och hur sökandens anställning ser ut idag (t.ex. är hen anställd framgent? Vilken anställningsform och hur länge?). Exakt vilken information som efterfrågas kan bero på vilken slags migrationsprocess man befinner sig i, men detta ska generellt framgå av Migrationsverkets checklistor och processbeskrivningar på hemsidan.

I en del ärenden på sistone har vi sett att anställningsintyg som har lämnats genom SSC har lett till att Migrationsverket har begärt kompletteringar i ärendet. När jag har lyft denna fråga till Migrationsverket (för tydligen har SSC visst ansvar att stå för denna sorts intyg) har de sagt följande:

Ärenden ser olika ut och det kan vara så att intyget från SSC tillsammans med övriga handlingar i ärendet kan vara tillräckligt och Migrationsverket kan gå till beslut med det som lämnats in men i vissa fall så behövs ytterligare information. Om det av intyget från SSC framgår anställningsperiod och frånvaro så som vid vård av barn och sjukfrånvaro skulle Migrationsverkets handläggning underlättas om det även skickas med ett kortare intyg från forskningshuvudman där det framgår om det funnits någon annan frånvaro. Skulle det extra intyget inte skickas in kan det vara så att Migrationsverket behöver ytterligare information och därför ber om kompletterande uppgifter.

För er kännedom.

Om UKÄ:s godkännande av antagningsbesked med återkallelseförbehåll: som vi tidigare har skrivit om, så kan det uppstå en rad problem i om en antagen doktorand sedan inte kan komma till Sverige och ta sin plats i anspråk, på grund av eventuellt avslag eller långdragna processer vid Migrationsverket. Nu öppnar UKÄ för att antagningsbeslut möjligtvis kan förenas med återkallelseförbehåll enligt informationen här. Jag har frågat hur Migrationsverket skulle säga sig till ett sådant förbehåll och har fått besked om att de behandlar frågan på rättsenheten (på riktigt denna gång).

Om för tidiga ansökningar: Tidigare har Migrationsverkets handläggningstider varit ett stort problem för oss. Numera upplever vi att handläggningstiderna har förbättrats avsevärt i förstagångsärenden (de är fortfarande hemskt långa i förlängningsärenden, vilket vi tydligt och upprepat har yttrat vårt missnöje kring). Dock kan det såklart fortfarande ta väldigt lång tid om arbetskraften kommer ifrån ett land som påkallar extra säkerhetsutredning (Iran, Ryssland, Kina, Belarus). Detta, tillsammans med att t.ex. undertecknad har uppmanat till stor framförhållning, har lett till att folk emellanåt har ansökt väldigt långt i förväg. Trots att detta generellt är beaktansvärt, så kan det komma med en del bekymmer. I ett ärende där vederbörande sökte mer än sex månader innan anställningsstart, så nekades tillstånd. Det kan nämligen vara så att om man söker väldigt långt i förväg så kan verket ifrågasätta kopplingen mellan utlysningen av tjänsten och själva tjänsten i sig (kan man verkligen säga att tjänsten är konkurrensutsatt ordentligt om lysningen skedde så länge sedan att relevanta kandidater kanske har tillkommit mellan dess och startdatum för tjänsten?). Därav: sök inte mer än ett halvår inför startdatum. Med nuvarande handläggningstider räcker det gott och väl om man söker ~3-4 månader innan, max. Visst kan det alltjämt finnas situationer där sökanden fastnar i väldigt långa säkerhetsprövningar, men vi har tyvärr ingen möjlighet att parera det. SÄPO är SÄPO och trumfar… ja, typ allt.

Om migrationsministerns pressträff: den 9 juli 2024 meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenegard och Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson att Tidö-partierna ska tillsätta en utredning för att se över hur villkoren för anhöriginvandring ska skärpas. Tanken är att ramverket huvudsakligen ska ligga på EU:s miniminivå, samtidigt som att det kan vara påkallat att ha vissa lättare regler för vissa grupper för att värna Sveriges attraktionskraft. Vidare ska ramverket streamline:as, i den del det går, för att bli mer likriktat för grupper som i dagsläget är särreglerade (till exempel ska en svensk medborgare inte ha en högre försörjningsskyldighet gentemot sina familjemedlemmar än vad andra medborgare har). Det som var särskilt intressant i pressträffen är att nuvarande regelverk för samtliga grupper ska ses över, inklusive studenter (och även forskare, som det får förstås), som för det mesta är särreglerade och som regeringen inte brukar ägna så mycket fokus. Vi bevakar frågan vidare, såklart.

Om sommarplaneringen: Under sommaren har det funnits vissa ärenden där en åtgärd behövs från HR på institutionen, men där ingen relevant HR- administratör eller partner har varit anträffbar. I ett ärende där ett fackligt yttrande behövde inkomma till Migrationsverket (vilket krävs i alla ärenden om arbetstillstånd och som relevant HR-personal därför måste ha vetat om) har varken fackliga medarbetare eller någon relevant HR- personal varit anträffbar. Detta är inte särskilt lyckat. Särskilt inte efter att vi i så många år har skrikit på barrikaderna om att Migrationsverket är för långsamma, och när de nu faktiskt har styr på sin handläggning och är effektiva, så måste vi begära anstånd och be om långsammare hantering, för att vi inte har adekvat sommarberedskap. I värsta fall nekar Migrationsverket anstånd, eftersom deras handläggning nu styrs av stramare tidsramar, och hela ansökningscirkusen (och i värsta värsta fall även utlysningen) måste göras om. I den mån det går anser jag därför att institutioner och verksamheter bör undvika en situation där ingen i relevant personalkategori är anträffbar, utan att det finns en utpekad vikarie/ bevakare om något akut skulle uppstå.

Puh, det var en rejäl uppdatering. Får hoppas att denna migration också tar lite sommarsemester någon gång.

Eder migrationskoordinator.

16 juli, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg