Visa rutor

Om intyg från SSC, UKÄ:s godkännande av antagningsbesked med återkallelseförbehåll, för tidiga ansökningar, migrationsministerns pressträff samt… sommarplaneringen!

Ibland känner jag mig som en förvaltningsrättslig Gordon Gekko, men istället för att handla om pengar, så lyder mitt yrkesmässiga mantra Migration Never Sleeps. Håll i er nu, för här kommer en massa uppdateringar:

Om intyg från Statens Service Center (SSC): I diverse förlängningsärenden behöver sökanden inkomma med anställningsintyg från arbetsgivaren som klargör hur den gångna tiden har sett ut för arbetstagaren. Sådana intyg ska generellt klargöra när personen började arbeta hos arbetsgivaren, hur eventuell frånvaro har sett ut och hur sökandens anställning ser ut idag (t.ex. är hen anställd framgent? Vilken anställningsform och hur länge?). Exakt vilken information som efterfrågas kan bero på vilken slags migrationsprocess man befinner sig i, men detta ska generellt framgå av Migrationsverkets checklistor och processbeskrivningar på hemsidan.

I en del ärenden på sistone har vi sett att anställningsintyg som har lämnats genom SSC har lett till att Migrationsverket har begärt kompletteringar i ärendet. När jag har lyft denna fråga till Migrationsverket (för tydligen har SSC visst ansvar att stå för denna sorts intyg) har de sagt följande:

Ärenden ser olika ut och det kan vara så att intyget från SSC tillsammans med övriga handlingar i ärendet kan vara tillräckligt och Migrationsverket kan gå till beslut med det som lämnats in men i vissa fall så behövs ytterligare information. Om det av intyget från SSC framgår anställningsperiod och frånvaro så som vid vård av barn och sjukfrånvaro skulle Migrationsverkets handläggning underlättas om det även skickas med ett kortare intyg från forskningshuvudman där det framgår om det funnits någon annan frånvaro. Skulle det extra intyget inte skickas in kan det vara så att Migrationsverket behöver ytterligare information och därför ber om kompletterande uppgifter.

För er kännedom.

Om UKÄ:s godkännande av antagningsbesked med återkallelseförbehåll: som vi tidigare har skrivit om, så kan det uppstå en rad problem i om en antagen doktorand sedan inte kan komma till Sverige och ta sin plats i anspråk, på grund av eventuellt avslag eller långdragna processer vid Migrationsverket. Nu öppnar UKÄ för att antagningsbeslut möjligtvis kan förenas med återkallelseförbehåll enligt informationen här. Jag har frågat hur Migrationsverket skulle säga sig till ett sådant förbehåll och har fått besked om att de behandlar frågan på rättsenheten (på riktigt denna gång).

Om för tidiga ansökningar: Tidigare har Migrationsverkets handläggningstider varit ett stort problem för oss. Numera upplever vi att handläggningstiderna har förbättrats avsevärt i förstagångsärenden (de är fortfarande hemskt långa i förlängningsärenden, vilket vi tydligt och upprepat har yttrat vårt missnöje kring). Dock kan det såklart fortfarande ta väldigt lång tid om arbetskraften kommer ifrån ett land som påkallar extra säkerhetsutredning (Iran, Ryssland, Kina, Belarus). Detta, tillsammans med att t.ex. undertecknad har uppmanat till stor framförhållning, har lett till att folk emellanåt har ansökt väldigt långt i förväg. Trots att detta generellt är beaktansvärt, så kan det komma med en del bekymmer. I ett ärende där vederbörande sökte mer än sex månader innan anställningsstart, så nekades tillstånd. Det kan nämligen vara så att om man söker väldigt långt i förväg så kan verket ifrågasätta kopplingen mellan utlysningen av tjänsten och själva tjänsten i sig (kan man verkligen säga att tjänsten är konkurrensutsatt ordentligt om lysningen skedde så länge sedan att relevanta kandidater kanske har tillkommit mellan dess och startdatum för tjänsten?). Därav: sök inte mer än ett halvår inför startdatum. Med nuvarande handläggningstider räcker det gott och väl om man söker ~3-4 månader innan, max. Visst kan det alltjämt finnas situationer där sökanden fastnar i väldigt långa säkerhetsprövningar, men vi har tyvärr ingen möjlighet att parera det. SÄPO är SÄPO och trumfar… ja, typ allt.

Om migrationsministerns pressträff: den 9 juli 2024 meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenegard och Sverigedemokraternas migrationspolitiska talesperson att Tidö-partierna ska tillsätta en utredning för att se över hur villkoren för anhöriginvandring ska skärpas. Tanken är att ramverket huvudsakligen ska ligga på EU:s miniminivå, samtidigt som att det kan vara påkallat att ha vissa lättare regler för vissa grupper för att värna Sveriges attraktionskraft. Vidare ska ramverket streamline:as, i den del det går, för att bli mer likriktat för grupper som i dagsläget är särreglerade (till exempel ska en svensk medborgare inte ha en högre försörjningsskyldighet gentemot sina familjemedlemmar än vad andra medborgare har). Det som var särskilt intressant i pressträffen är att nuvarande regelverk för samtliga grupper ska ses över, inklusive studenter (och även forskare, som det får förstås), som för det mesta är särreglerade och som regeringen inte brukar ägna så mycket fokus. Vi bevakar frågan vidare, såklart.

Om sommarplaneringen: Under sommaren har det funnits vissa ärenden där en åtgärd behövs från HR på institutionen, men där ingen relevant HR- administratör eller partner har varit anträffbar. I ett ärende där ett fackligt yttrande behövde inkomma till Migrationsverket (vilket krävs i alla ärenden om arbetstillstånd och som relevant HR-personal därför måste ha vetat om) har varken fackliga medarbetare eller någon relevant HR- personal varit anträffbar. Detta är inte särskilt lyckat. Särskilt inte efter att vi i så många år har skrikit på barrikaderna om att Migrationsverket är för långsamma, och när de nu faktiskt har styr på sin handläggning och är effektiva, så måste vi begära anstånd och be om långsammare hantering, för att vi inte har adekvat sommarberedskap. I värsta fall nekar Migrationsverket anstånd, eftersom deras handläggning nu styrs av stramare tidsramar, och hela ansökningscirkusen (och i värsta värsta fall även utlysningen) måste göras om. I den mån det går anser jag därför att institutioner och verksamheter bör undvika en situation där ingen i relevant personalkategori är anträffbar, utan att det finns en utpekad vikarie/ bevakare om något akut skulle uppstå.

Puh, det var en rejäl uppdatering. Får hoppas att denna migration också tar lite sommarsemester någon gång.

Eder migrationskoordinator.

16 juli, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Uppdaterat lönegolv för arbetstillstånd!

Hej vänner,

Underbart (semestern) är kort! Plötsligt är man tillbaka och inser att det hinner hända en hel del på migrationsfronten, på bara en och en halv vecka.

Lönekravet för arbetstillstånd är ju knutet till medianlönen, som skiftar varje år. Med tanke på detta har Migrationsverket uppdaterat siffrorna för 2024 års krav. Numera krävs det minst 28 480 kronor i månaden för att säkra ett arbetstillstånd i Sverige. Bra att ha koll på! Försörjningskrav för arbetstillstånd – Migrationsverket

Jag jobbar juli ut och kommer fortsätta att bevaka och rapportera om eventuella utvecklingar under denna månad. Därefter är jag ledig igen under de första två veckorna i augusti.

Med önskan om något varmare dagar än vad vi ser just nu,

Eder migrationskoordinator

2 juli, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Ny uppdatering om Ukraina och semestertider!

Hej vänner!

Jag får tillstå att det är en smula rörigt kring Ukraina nu. Från att ha hetat att massflyktsdirektivet maximalt kan aktiveras för en total sammanlagd tid av tre år, har EU nu ändrat sig (?) och meddelade förra veckan att man har förlängt det för ett fjärde år Massflyktsdirektivet – Asylrättscentrum (asylrattscentrum.se). De som har tillfälligt skydd sedan två år tillbaka (och vill fortsätta bo i Sverige i minst ett år) kan nu vidare folkbokföra sig i Sverige, vilket naturligtvis är positivt i sig. Hur EU:s beslut förhåller sig till skrivningarna i den inhemska propositionen Prop. 2023/24:151 om förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd, är dock något som vi får bevaka vidare. Se även information från SKR, som belyser viss problematik på området, här: Massflyktsdirektivet förlängs –ukrainare kan folkbokföras | SKR,

Nu till en annan fråga: semester! Karin har semester mellan den 27 juni och den 6 augusti. Jag har semester från och med imorgon (!) den 19e juni till och med den 30e juni, sedan jobbar jag hela juli, varpå jag har semester igen mellan den 1 augusti och den 18 augusti. Under min semester har jag för avsikt att vara oanträffbar. Om man behöver snabbt stöd men går bet på HR-webben, staffpages, Migrationsverkets hemsida och denna blogg, så får man försöka ta kontakt med Migrationsverket direkt. Kontaktuppgifter finns här: Kontaktuppgifter för anordnare av högre utbildning – Migrationsverket

Skepp o’hoj!

Eder migrationskoordinator

18 juni, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Nytt tillfälle migrationsutbildning & remissvar om arbetskraftsinvandring

Hej på er!

Strax innan jul förra året, så genomförde Erik och jag en migrationsutbildning riktad till HR-funktioner. Nu kommer ett nytt tillfälle för er som inte kunde närvara då eller för er som är nya. Den 8 oktober är det dags och du kan anmäla dig i Kompetensportalen här.

För några veckor sedan lämnade vi in ett svar på en remiss från Justitiedepartementet angående nya regler för arbetskraftsinvandring . För dig som är intresserad finns remissvaret att läsa här samt en artikel i senaste LUM finns här.

Som ni kanske märker, så går det inte att kommentera på nya inlägg. Tyvärr har vi fått stänga av kommentarsfunktionen på grund av det kom en hel del spam den vägen. Men som alltid finns vi på mail och telefon.

Med önskan om en fin kommande långledighet!

Hälsningar Karin.

5 juni, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Ny proposition om förutsättningarna för ukrainare under massflyktsdirektivet att stanna i Sverige efter mars 2025!

Hej vänner!

Justitiedepartementet har nyligen släppt en proposition med titeln “Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd”. Eftersom utbrottet av kriget i Ukraina var den första gången som EU-direktivet om tillfälligt skydd aktiverades handlar alltså denna proposition, i nuläget i alla fall, uteslutande om ukrainare som är här under massflyktsdirektivet. Propositionen föreslår en mängd lättnader och förbättringar för dessa personer, exempelvis att det ska bli lättare för dem att folkbokföra sig. Men för vår del är det också högst relevant att propositionen föreslår att en helt ny typ av uppehålls- och arbetstillstånd för denna grupp ska kunna sökas och beviljas inifrån landet – ett uppehållstillstånd “efter tillfälligt skydd”. Tillståndstypen ska kombineras med ett arbetstillstånd. På så sätt kommer ukrainare under massflyktsdirektivet kunna vara kvar och arbeta vidare i Sverige efter massflyktsdirektivets utgång i mars 2025, utan att behöva lämna landet för att sköta sin migrationsprocess därifrån.

Med detta sagt finns det fortfarande en del frågetecken som ska stakas ut. Det är jättebra att denna uppehållstillståndstyp instiftas, men kommer den kunna ligga till grund för permanent uppehållstillstånd? (Min nuvarande och högst hastigt formulerade analys är: troligen inte. Men vi får se). Kommer man kunna göra ett statusbyte från denna uppehållstillståndstyp till andra typer av uppehållstillstånd inifrån landet, eller kommer den nya tillståndsgrunden effektivt innebära en migrationsrättslig återvändsgränd? Detta är frågor som vi får bevaka allteftersom.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1a november 2024. Ni kan läsa mer om propositionen här: Förbättrade levnadsvillkor för utlänningar med tillfälligt skydd – Regeringen.se

Med önskan om en alldeles utomordentligt trevlig helg,

Eder migrationskoordinator.

31 maj, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Om säkerställandet av rätt tillstånd/ information inför anställning

Hej vänner!

Det är många som frågar om vilken information vi behöver för att veta att någon har rätt att arbeta/ vistas här; d.v.s. vad som är tillräckliga åtgärder för att vi ska anses ha uppfyllt våra kontrollskyldigheter i rekryteringsförfaranden. I detta sammanhang är det många som tror att uppvisandet av ett uppehållskort är centralt, vilket oftast tyvärr inte räcker. Ett uppehållskort är bara ett bevis på att man har fått ett uppehållstillstånd, det är inte själva beslutet om uppehållstillstånd. Vidare framgår sällan all information vi behöver av själva uppehållskortet. Även om kortet ofta innehåller en markering om att man får lov att arbeta, så är detta inte alltid nog. Det kan vara så att man har ett arbetstillstånd som är knutet till en viss arbetsgivare och ett visst yrke, utan att det är rätt arbetsgivare eller yrke i förhållande till tjänsten vid LU!

Därav ska ni, som regel, se till att få hela pappersbeslutet som stadgar bedömningen av utlänningens rätt till uppehållstillstånd och huruvida personen överhuvudtaget har rätt att arbeta och om det eventuellt finns inskränkningar därom. Det räcker inte med endast förstasidan, hela beslutet behövs. Då detta dokument är helt avgörande för utlänningens vistelse i Sverige, ska de kunna prestera detta dokument. Om de, av oklar anledning, inte skulle ha dokumentet kan de begära ut det mycket snabbt och lätt via Migrationsverket.

Det finns några situationer där man har rätt att påbörja sitt arbete innan man har fått ett formellt beslut, t.ex. om man är medborgare i Schweiz eller är familjemedlem till EES-medborgare. I dessa (något speciella) fall är det bara att höra av sig till mig för en avstämning om vi kan anställa vederbörande eller inte. Vad gäller britter som är här under utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU (Brexit, artikel 50), samt ukrainare som är här under massflyktsdirektivet, innehåller deras uppehållskort generellt så specifik information att vi kan anställa dem efter att de uppvisar adekvat kort. Vid minsta tveksamhet, hör av er!

Vad gäller EU/EES-medborgare så vet vi ju att de inte behöver uppehållstillstånd för att arbeta. Men de behöver åtminstone visa att de har rätt medborgarskap för att undantas dessa krav. Därav behöver ni be om att få se pass för dessa personer inför anställning.

När vi ändå avhandlar ämnet om ”due diligence”, så kan jag också passa på att nämna att jag tyvärr, med jämna mellanrum, nås av information om att någon duktig person har tagit kontakt med Migrationsverkets kundtjänst, som har gett helt fel svar. I detta sammanhang kan det vara bra att känna till att frågor om forskare och studenter generellt faller under speciallagstiftning i förhållande till ”vanligare” uppehållstillstånd och det verkar helt enkelt som att kundtjänsten inte riktigt har koll på detta. Och tyvärr verkar det finnas en viss kultur vid sagda kundtjänst att då chansa och säga något som kan vara fel, i stället för att säga att man inte vet. Återigen, det är bara att hojta till mig om man är osäker på någonting, så ska jag se till att vägleda rätt.

Eder Migrationskoordinator

27 maj, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Dokument “Intyg till Skatteverket” försvinner snart från HR-webben

Hej på er!

Jag fick för ett tag sedan en fråga kring vilken funktion denna blankett till Skatteverket fyller (Intyg till Skatteverket, som bilaga vid rekvisition av samordningsnummer).

När blanketten skapades, så fanns en tydlig funktion, exempelvis information kring kontaktperson på LU. Men efterhand som Skatteverkets blanketter har uppdaterats och utvecklats, så fyller denna blankett inte längre något syfte. Så detta var ett kort inlägg med information om att det finns en mindre blankett att ta hänsyn till och det måste väl ändå ses som en positiv nyhet? 🙂

Varma hälsningar,

Karin.

23 maj, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Information om att registrera lönekonto på Sparbanken Skåne samt snabbare utbetalning av löner till utlandsbosatta

Hej i vårsolen!

Lunds universitet har fått besked från Swedbank om att det numera går att registrera bankkonto för löneutbetalning på Sparbanken Skånes kontor. Beroende på aktuell belastning hos Sparbanken Skåne kan det dock krävas att man bokar tid. Anställda bör därför kontakta Sparbanken Skåne inför besöket. När det gäller möjligheten att registrera konto för löneutbetalning på andra sparbanker behöver den anställda säkerställa att det är ett bankkontor som ingår i Swedbank alternativt Sparbankernas samarbetsavtal. Medarbetarwebbens sida om löneutbetalning är uppdaterad (Staff pages uppdateras inom kort) med informationen ovan samt länk där man kan söka fram vilka bankkontor som ingår i Swedbank alternativt Sparbankernas samarbetsavtal. Läs mer här.

Sektionen Ekonomi registrerar nu utländska bankkonton i Primula för utbetalning av lön, ersättning och arvoden. Det innebär att utbetalningarna betalas ut med ordinarie löneutbetalning (det vill säga utbetalningen sker på löneutbetalningsdagen) i stället för som tidigare via en senare manuell utbetalning. Läs mer på HR-webben.

 

Vänliga hälsningar,

Karin.



17 maj, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Goda nyheter om digital passkontroll för medborgare i 23 länder!

Hej vänner!

Vi har mottagit väldigt goda nyheter rörande åtgärder som syftar till att mildra effekterna av passkravet som införlivades under hösten 2022. Under sommaren 2024 genomför Migrationsverket nämligen en pilot där viseringsfria studenter (inklusive doktorander) och arbetstagare från 23 länder får möjlighet att kontrollera sina pass utan att besöka svenska ambassaden. Erbjudandet om att göra en digital passkontroll kommer att skickas ut till viseringsfria personer som gör en webbansökan om arbetstillstånd eller uppehållstillstånd för studier (som det får förstås, troligen även uppehållstillstånd för forskning). I samband med att den nya tjänsten lanseras i slutet av maj kommer erbjudandet även att skickas till personer som har ansökt tidigare under 2024, men ännu inte besökt ambassaden för att visa upp sina pass personligen. I skrivande stund är det oklart om Migrationsverket ändå ska genomföra mobila passkontroller så som har gjorts tidigare somrar. Mer information om detta kommer att publiceras på migrationsverket.se i slutet av maj.

Innehavare av pass från följande länder kommer att kunna verifiera sina pass och därmed sin identitet digitalt och alltså slippa uppsöka diplomatisk beskickning med migrationssektion:

USA, Kanada, Brasilien, Mexiko, Australien, Storbritannien, Nya Zeeland, Hong Kong, Taiwan, Japan, Sydkorea, Chile, Singapore, Malaysia, Nordmakedonien, Georgien, Ukraina, Argentina, Colombia, Peru, Albanien, Serbien och Bosnien & Hercegovina.

För mer information kring den digitala passverifieringen, se: Arbetstagare och studenter kan visa pass för Migrationsverket i mobiltelefonen – Migrationsverket

Soliga hälsningar från eder migrationskoordinator!

15 maj, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

I väntan på besked om massflyktsdirektivet

Hej vänner!

Massflyktsdirektivet har förlängts till mars 2025. Det innebär att direktivet nu är inne på sitt tredje och sista år, utan möjlighet till vidare förlängning. “Vad innebär detta då för alla ukrainare som är här?”, undrar nog alla i branschen. Och tyvärr är denna fråga fortfarande höljd i dunkel. Det vi vet är att ukrainarna som är här under massflyktsdirektivet tyvärr, enligt rådande regelverk, inte tillåts att byta tillståndsgrund inifrån landet överhuvudtaget. Undantaget är att de nu kan ansöka om asyl och få deras anspråk härom utredda (tidigare inhiberades alla asylärenden rörande Ukraina). Vidare har regeringen meddelat att den undersöker frågan och kommer att kontakta alla ukrainare som har uppehållstillstånd på massflyktsdirektivet om vad de kan/bör/ska göra inför utgången av direktivet i början av mars 2025. Fram till dess har alla ukrainare som kan uppvisa tillstånd under sagda direktiv rätt att arbeta fritt i Sverige. Det finns inga begränsningar vad gäller anställningsform, yrke, arbetstid, lön o.s.v..

För mer information, se Frågor och svar om mass­flykts­di­rek­tivet för dig från Ukraina – Migrationsverket

Fortsatt is i magen, alltså.

Eder migrationskoordinator

10 maj, 2024

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg