Visa rutor

Webinar för internationella medarbetare och en ny rekryteringsguide!

Hej igen!

Insåg att jag glömde informera om nedan i gårdagens inlägg, så nu kör vi ett blogginlägg till 🙂

Två kommande webinarium för internationella medarbetare:

Webinar om svensk lag för internationella medarbetare och medföljande
Euraxess i samarbete med polishögskolan i Malmö anordnar ett digitalt event med fokus på svensk lag och riktar sig till internationella medarbetare och medföljande.
Sprid gärna till era internationella medarbetare. Mer information och anmälan finns på Euraxessportalen

Text att använda:

”Get acquainted with Swedish law

This digital event is for you who are unacquainted with Swedish law, and who would like a brief overview of Swedish law, accompanied by practical guidance.
The presenter is Gustav Grafström, a police officer since 2012. He has been an instructor at the Swedish Police Academy since 2016 and has been instructing in firearms, self-defense, and tactics.
He is currently an instructor at the Police Academy of Malmö.

Date: 22 September
Time: 14:00 (2 PM)
Place: Online (link will be sent out a few days before the event)

You can share this invitation with your accompanying family member(s) as well.
Registration

Webinar – Career Outside Academia for early stage researchers

Curious about what hiring managers in industry are really looking for in candidates? How can you translate your skills from within academia to the business sector?

This event is for you if you who

  • Want to increase your chances of landing an interview
  • Want to boost your odds of receiving a job offer
  • Want to gain a competitive edge with real-world insights from hiring professionals
  • Are looking to build a strong professional network to support your career growth
  • Want to find out strategies on how to translate your skills from academia to the suit the industry.

Don’t miss this chance to gain practical strategies and insider knowledge to help you confidently navigate your career transition and land your dream job in industry.

Sign up for the webinar

The Insider’s Guide to Recruiting Internationals är snart här – en praktisk och inspirerande guide för svenska arbetsgivare som är nyfikna på att rekrytera internationell kompetens på ett smart, hållbart och välkomnande sätt. Redan nu kan du anmäla intresse och få guiden kostnadsfritt vid lansering, klicka här.

I guiden hittar du bland annat:

  • Tips, checklistor och konkreta råd för varje steg – från första jobbannons till långsiktig integration 
  • Inspiration för att skapa en inkluderande arbetsplats 
  • Rekommenderade resurser och myndighetsstöd 
  • Perspektiv från både arbetsgivare och internationella medarbetare 

Vänliga hälsningar,

Karin.

24 juni, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Webinar med Swedbank, input om att skaffa bankkonto, Kick Start Programme och nya Youtubefilmer

Hej på er!

Nu kommer sista blogginlägget för mig innan fem veckors semester hägrar från den 27 juni.

Den 19 juni anordnades ett webinar med Swedbank, där utvalda representanter från era verksamheter var med och lyssnade. Dessa representanter har fått uppdraget att sprida informationen vidare, men jag har även gjort en kort sammanfattning av webinariet nedan.

  • Sparbanken och Swedbank finns aldrig på samma plats, det är en överenskommelse de har. De erbjuder samma service och det ska gå att göra samma ärenden hos både Sparbanken och Swedbank.  
  • Kunder utan mobilt bank-ID behöver besöka ett kontor för att registrera sig och göra bankärenden, annars kan man sköta de flesta ärenden online.
  • ”Become a customer” finns på Swedbanks hemsida, vanliga frågor, etc
  • Vad är kundkännedom? Banken måste ställa visa frågor utifrån krav från Finansinspektionen och Svenska Bankföreningen. En hel del frågor med fokus på personer från andra länder, skicka pengar mellan olika länder exempelvis. Om pengar ska skickas till land med sanktioner, blir det blankt nej att öppna bankkonto.
  • Personer från EU & EES, räcker med nationellt ID för att identifiera sig. Annars behövs pass om man är medborgare utanför EU
  • Har personen samordningsnummer, behövs ett registerutdrag från Skatteverket för att visa att det är aktivt.
  • Om en person går från samordningsnummer till personnummer, behövs en ny koppling göras och personen måste ha ID-kort med för att göra detta.   
  • Kan inte skicka värdehandlingar/dokument/avi till utländsk adress, den kan inte lösas in utanför Sverige.

UHR / Plint driver frågan kring att göra det enklare att öppna bankkonto för internationella studenter och medarbetare. De skulle för sitt vidare arbete, vilja få input från medarbetare och studenter om hur de upplevde att öppna bankkonto. Sprid gärna nedan förfrågan till internationella medarbetare:

Hi,

As a part of the work within Platform för internationalization, a few Swedish authorities and other stakeholders (eg EURAXESS Sweden) are working to facilitate the possibilities to easier open a bank account in Sweden. Do you, as international staff, researchers, PhD or Masterstudent have any positive or negative experience in opening a bank account in Sweden? Please share this with us, by emailing plint@uhr.se, preferably before 15th of September. It can be things that worked well or challenges and difficulties that you’ve experienced. Please also state if we may contact you for follow up questions if necessary.

Kind Regards,

Magnus Hallbåter, Coordinator Plint

I september öppnar ett nytt Kick Start Programme för medföljande hos International Citizen Hub. I 6 veckor ges ett intensivt stöd för att få kunskap om hur man som arbetssökande ska navigera den svenska arbetsmarknaden. Här finns mer information och länk till anmälan som du kan sprida vidare.

Förra veckan lanserades 3 nya filmer riktade till internationella medarbetare. Använd gärna dessa som en del i er marknadsföring och preboarding!

Moving to Lund

Liveability in Lund

Working in Lund

Nu återstår för mig att tacka för denna termin, som alltid är det toppen att samarbeta med er och tillsammans är vi starka i dessa komplexa frågor. På torsdag går jag på semester, åter den 4 augusti. Jag önskar er alla en fin sommar och semester när det är dags, vissa njuter säkert redan!

Vänliga hälsningar,

Karin.

23 juni, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Världsläget – ambassader i Israel och Iran stänger för besökare

Hej vänner,

Egentligen gick jag på semester i eftermiddags, men i takt med att nyhetsrubrikerna swishar förbi och talar om dramatiska utvecklingar timme för timme, tyckte jag att jag var tvungen att skriva något om det faktum att Israel och Iran numera befinner sig i väpnad konflikt med varandra och hur det påverkar oss.

Mot bakgrund av det försämrade säkerhetsläget meddelade Sveriges ambassad i Teheran att ambassaden är stängd för besökare till och med den 21 juni. Alla bokade tider denna vecka är avbokade. https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/iran-teheran/aktuellt/nyheter/med-anledning-av-israelisk-attack-mot-iran-och-iranska-motattacker/ Samtidigt har Sveriges ambassad i Tel Aviv meddelat att ambassaden är stängd för besökare den 16- 17 juni och generalkonsulatet i Jerusalem är stängt för besökare till och med den 19 juni. https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/israel-tel-aviv/ https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/jerusalem/

Vi vet såklart inte om denna begränsning i konsulär service är högst tillfällig, eller om detta är ett tillstånd som kommer att bli långvarigt. I det senare fallet måste personer i regionen som har ansökt om uppehållstillstånd eller visum till Sverige uppsöka annan ambassad eller konsulat för att sköta sin migrationsprocess för att kunna komma till LU. Följ respektive beskicknings hänvisning och information från UD i ett sådant läge. Det kan dock, redan nu, vara bra att ta höjd för att det kan bli lite extra krångligt med migrationsprocesserna för boende i Iran och Israel ett tag framöver. Ad Utrumque!

NU blir det semester!

Eder migrationskoordinator

18 juni, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Nya förslag kring arbetstillstånd samt ny medianlön

Hej verksamheten!

Den 17e juni varje år sammanställer SCB vad som är Sveriges medianlön. Det har också bäring på kraven på arbetstillstånd, eftersom lönekravet är formulerat på ett sådant sätt att det ska motsvara minst 80 % av rikets medianlön. Den 18e juni uppdateras alltså Migrationsverkets krav i kronor och ören för arbetstillstånd. Mer om detta här: https://www.migrationsverket.se/ordforklaringar/god-forsorjning—forsorjningskrav-for-arbetstillstand.html Jag kommer att vara på semester den 18e juni, så det gäller att ni har koll på detta själva i sommar!

Medan vi pratar om arbetstillstånd kan jag också nämna regeringens nyligen släppta förslag till “genomförande av ett nytt EU-direktiv om ett enda ansökningsförfarande för ett kombinerat tillstånd för tredjelandsmedborgare att vistas och arbeta på en medlemsstats territorium och om en gemensam uppsättning rättigheter för arbetstagare från tredjeland som vistas lagligen i en medlemsstat” (puh, vilken mening). I promemorian föreslås bl.a. att ett arbetstillstånd inte längre ska knytas till en viss arbetsgivare och avse ett visst slag av arbete (!). Det innebär att en utlänning som vill byta arbetsgivare inte längre kommer behöva ansöka om ett nytt arbetstillstånd. I stället föreslås en anmälningsskyldighet införas bl.a. vid byte av arbetsgivare. Vidare föreslås en längre s.k. omställningsperiod vid arbetslöshet om upp till sex månader för utlänningar som har haft ett arbetstillstånd i mer än två år. Vid första anblick tycker jag att det ser himla positivt ut! Det här med att arbetstillstånden är så villkorade som de är i dag innebär en rad problem för såväl arbetsgivare som arbetstagare, så det är angeläget att det luckras upp! Ni kan läsa mer om detta här: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/departementsserien-och-promemorior/2025/06/nya-regler-om-ansokningsforfarandet-for-vissa-uppehalls–och-arbetstillstand/

Trevlig helg!

Eder migrationskoordinator

13 juni, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Om aktivitetsgrad för doktorander, ny mall för visum-inbjudan, tips om SULF-stöd och semestertider

Halloj verksamheten! Nu har vi en massa spännande saker att prata om igen.

Inledningsvis tänkte jag skriva, på förekommen anledning, om aktivitetsgrad för doktorander. Det här med att högskoleförordningen (5 kap. 2 §) borgar för att doktorander också ska kunna ägna sig åt max 20 % institutionstjänstgöring inom ramen för sin anställning har väckt frågor kring heltidskravet för tredjelandsmedborgare att kunna få uppehållstillstånd för studier, enligt 5b kap. 3 § utlänningslagen. I detta sammanhang har vi fått följande förtydligande från Migrationsverkets expert inom studerandeärenden:

Vid bedömningen av villkoret på heltidsstudier kollar vi, i fallet med doktorander, på om den studerande har en total sysselsättningsgrad på 100 procent inom ramen för forskarutbildningen. Så […] med 80 procent studier och 20 procents obligatorisk (inom ramen för forskarutbildningen) institutionstjänstgöring ses det som heltidsstudier. Det är också samma sak med övriga (t.ex. vissa så kallade industridoktorander) som kan ha en annan fördelning; exempelvis 50 procent studier och 50 procent tjänstgöring. 

Däremot, om någon är verksam på 50 procent inom själva forskarutbildningen (låt oss säga med samma vanliga 80/20-fördelning) men spenderar övriga 50 procent av sin tid med att arbeta självständigt utanför forskarutbildningen, så blir det inte längre fråga om heltidsstudier.

Vad jag förstår finns det en tendens på vissa arbetsställen vid LU, att doktorander trycker på med önskemål om nedsatt anställning/ aktivitetsgrad av skäl som inte t.ex. handlar om föräldraledighet eller sjukskrivning (vilket beaktas av rättsordningen), utan som snarare handlar om att man generellt vill ha ett lugnare arbetstempo, eller förlänga anställningen så att man kommer i en bättre position för att få permanent uppehållstillstånd. Här måste jag lyfta ett varningens finger. Tredjelandsmedborgare måste förhålla sig till utlänningslagen på ett sätt som svenska medborgare inte måste. Det innebär att olika grupper har olika rättigheter i lagstiftarens ögon och att det ibland – till synes – kan uppstå krockar mellan olika regelverk. Högskoleförordningens generella skrivningar om möjlighet till vidare nedsatt sysselsättningsgrad för doktorander o.s.v. trumfas här av utlänningslagens krav om aktivitet i landet för att få – och behålla – uppehållstillstånd. Kravet i fråga regleras tydligt i 5b kap. 3 § utlänningslagen: En utlänning som har antagits till en utbildning på heltid vid en läroanstalt för högre utbildning i Sverige ska […] beviljas ett uppehållstillstånd för studier inom högre utbildning. Om förutsättningarna för att bevilja tillståndet inte längre föreligger kan det återkallas.

Mitt råd i sammanhanget är också tydligt och fast: se till att era doktorander studerar på heltid, på ett sätt som inte kan väcka några frågetecken från Migrationsverkets sida. Här kan jag inte säga att anställningen alltid måste vara på 100 %, eftersom man, som bekant, t.ex. kan vara stipendiat och ändå heltidsdoktorand. Men utbildningen ska bedrivas på heltid. Migrationsverket ser inga motsättningar i detta sammanhang eftersom eventuell institutionstjänstgöring oftast bedöms genomföras inom ramen för utbildningen, så länge man har en 100 %-ig aktivitetsgrad totalt. Det är dock viktigt att komma ihåg att i det fall utbildningen upphör, men anställningen pågår, så ändras förutsättningarna. Som bekant betingar den del av en doktorandanställning som bara handlar om institutionstjänstgöring (t.ex. efter avklarad disputation/ avklarade studier) snarare ett arbetstillstånd eller ett jobbsökartillstånd än ett studietillstånd, eftersom man de facto inte längre studerar. Detta tydliggör vikten av att särskilja begreppen antagning (till heltidsstudier) och anställning i ljuset av utlänningslagen.

För övrigt har vi nyss fått till en mycket generös praxis från Migrationsverket, där de kan utfärda uppehållstillstånd för 4 år i stöten för våra doktorander baserat på att högskoleförordningen borgar för att doktorander har anställning under denna tid. Det vore extremt sorgligt om denna praxis rullades tillbaka på grund av att det kan tolkas som ett missbruk om svenska lärosäten och doktorander ‘manipulerar’ anställningen och sysselsättningsgraden för att lättare tillskansa sig permanenta uppehållstillstånd.

Nu till andra nyheter: jag såg att mallen för visum-inbjudningar behövde fyllas ut lite. Således finns en ny mall för detta här: https://view.officeapps.live.com/op/view.aspx?src=https%3A%2F%2Fwww.hr-webben.lu.se%2Fsites%2Fhr-webben.lu.se%2Ffiles%2F2025-05%2FMall%2520Letter%2520of%2520Invitation%2520Visum%2520template%2520240520.doc&wdOrigin=BROWSELINK

Sedan vill vi även passa på att tipsa om följande stöd från SULF rörande doktorander: https://sulf.se/en/work-salary-and-benefits/doctoral-candidate-doctoral-studies/ samt ett himla bra ‘starter kit’ för doktorander här: https://sulf.se/app/uploads/2025/03/Startkitdoktorand2025_20250319_WEBB.pdf

Slutligen vill jag kommunicera ut mina och Karins semestertider, så att ni är beredda på eventuell frånvaro i sommar. Jag har semester 18 juni – 29 juni samt den 28 juli – 19 augusti. Karin har semester från v. 27 och är tillbaka v. 32. Vid akuta situationer och frågor under denna tid får man vända sig till Migrationsverket direkt. Kontaktuppgifter finns här: https://www.migrationsverket.se/andra-aktorer/larosaten-och-utbildningsanordnare/handlaggning-av-ansokningar-om-uppehallstillstand-for-studier.html#svid12_2cd2e409193b84c506a2f651 (våra studerandeärenden handläggs av Umeå -kontoret). Det är också möjligt att migrationskoordinator för studenter vid sektion GE, Louise Corrigan Konow, kan hjälpa till i vissa akuta situationer.

Med önskan om en dejlig tisdag,

Eder Migrationskoordinator

3 juni, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Information från Skatteverket & FK samt utskick till doktorander

Hej på er!

Tiden springer iväg och våren är ofta en tid med fullt upp i kalendrarna. Förra veckan var jag på Trinity College i Dublin på studiebesök på deras HR-avdelning. Vi pratade bland annat om rekrytering och onboarding av internationella medarbetare, ett mycket givande och intressant besök!

I dagens inlägg har jag blandad information från Skatteverket och Försäkringskassan samt ett utskick till doktorander, håll till godo.

Från Skatteverket:

Skatteverkets folkbokföringsverksamhet har skickat ut nedan information och vägledningen till de universitet och lärosäten som har flest internationella kontakter (studenter och anställda under perioder).

Arbetstagare som planerar att bo i Sverige kortare tid än ett år:

  1. Om arbetstagaren har en anknytning och ett behov av ett samordningsnummer kan arbetstagaren själv ansöka om samordningsnummer. Genom inloggning med appen Freja, så kan ansökan göras och skickas in digitalt via Skatteverkets e-tjänst Ansök om samordningsnummer. E-tjänsten finns på svenska och engelska.
  2. Arbetstagaren ska också boka tid för identitetskontroll på ett servicekontor. Identitetskontrollen görs endast på utvalda servicekontor. Tid bokas via Statens servicecenters bokningssida: Boka tid (nemoq.se)

Arbetstagare som planerar att bo i Sverige i minst ett år:

  1. Anmälan om flytt till Sverige kan numera skickas in digitalt via Skatteverkets e-tjänst Flytta till Sverige. E-tjänsten finns på svenska, engelska, ukrainska och arabiska. 
  2. Arbetstagaren måste också boka tid för identitetskontroll på ett servicekontor. Identitetskontrollen görs endast på utvalda servicekontor. Tid bokas via Statens servicecenters bokningssida: Boka tid (nemoq.se) 

För att undvika dubbla samordningsnummer, vill vi också passa på att påminna om att i e-tjänsten Ansök om samordningsnummer kan arbetstagaren förnya sitt samordningsnummer.

Se också Skatteverkets sida om Samordningsnummer

Nedan är en informationstext från Försäkringskassan med “bra att ha information” för doktorander som jag fått av en mycket erfaren handläggare på FK.

Hur doktorander kan göra för att undvika missförstånd med Försäkringskassan:

  • Poängtera att de är doktorander och undvika att ange de att de studerar.
  • Alltid bifoga beslut om antagning till doktorandutbildningen med planerad from och tomdatum angivet
  • Alltid förklara hur de finansierar sin tid som doktorander. Svenskt stipendium / utländskt stipendium / anställning av universitet m.m.
  • Alltid styrka samtliga anställningsperioder med kopia av anställningskontrakt
  • Om deras situation ändras, till exempel att finansieringen ändras från utländskt stipendium till anställning på universitetet, kan de skicka in och få prövat sin socialförsäkring igen.
  • Att Försäkringskassan enbart gör en bedömning av deras socialförsäkring, försäkringstillhörighet, om det behövs för att bedöma rätten till en förmån. De som har barn med sig, eller får barn här, ska alltid skicka in sina handlingar för bedömning. 
  • Om det är familjemedlem till en doktorand som skickar in sina handlingar till Försäkringskassan är det viktigt att de anger det och styrker det med samma underlag som om doktoranden själv skickade in sina handlingar.
  • Om de inte tycker blanketten räcker till för att förklara deras situation, så kan de bifoga ett kort förklarande brev om deras situation. Om brevet har personnummer och en daterad underskrift så gäller det som underlag

Om ni har industridoktorander i er verksamhet, får ni gärna sprida vidare nedan text:

Survey regarding industrial PhD students in Sweden 

EURAXESS Sweden, through Linköping University, has received funding from the Swedish Agency for Economic and Regional Growth (Tillväxtverket) to carry out a study on industrial PhD students in Sweden. 

As part of this study, we are conducting a survey and are currently looking for industrial PhD students – either current or former – who have been affiliated with a Swedish company/university.  

If you are, or have been, an industrial PhD student, we would greatly appreciate your participation in the survey, which can be accessed via the link below (deadline: 4 June). 

https://forsta.veriangroupsurveys.com/wix/p814478939470.aspx

By sharing your experiences, you will help us gain valuable insights into the opportunities and challenges faced by industrial PhD students in Sweden. 

Thank you in advance for your valuable contribution! 

Önskar er en fin vecka!

Vänliga hälsningar Karin.

19 maj, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Satsning från Vetenskapsrådet, webinarium med Skatteverket, lite nytt om personnummer och remiss vandel

Hej på er!

Hoppas ni haft en skön påskledighet.

Min första punkt är information om ett nytt bidrag från Vetenskapsrådet för att rekrytera forskare verksamma utanför EU. I mitten av april öppnade Vetenskapsrådet en ny utlysning om bidrag på två miljoner för att möjliggöra för svenska lärosäten och andra forskningsorganisationer att rekrytera framstående forskare verksamma utanför Europa.

Det nya stödet för att rekrytera internationella gästforskare till Sverige ska kunna täcka de omkostnader som är relaterade till rekryteringen samt lön till forskaren under den första tiden. Mer information här.

Den 14 maj kl. 14.00 anordnar Skatteverket ett webinarium som heter “Anställa eller anlita utländsk arbetskraft”.

Under webbseminariet får du bland annat veta

  • om den du anställer ska söka personnummer eller samordningsnummer
  • vad begränsat skattskyldig och obegränsat skattskyldig innebär
  • vilken skatt som gäller, SINK-skatt eller A-skatt
  • om du ska betala arbetsgivaravgifter
  • vad du ska lämna för speciella uppgifter i en arbetsgivardeklaration
  • vilka regler som gäller när du anlitar en utländsk underentreprenör
  • vilka regler som gäller när du anlitar ett utländskt bemanningsföretag

Mer information och anmälan hittar du här.

Lite nytt om personnummer:

  • Det är enligt uppgift nere på 2-3 veckors handläggning för personnummer. Detta kräver dock att en person inställer sig fysiskt för att bekräfta identitet.
  • Ansökan kan göras digitalt redan innan inresa och handläggning påbörjas då. Inbokning av fysiskt besök, åtminstone i större städer, verkar kunna ske från en dag till en annan. Det fysiska besöket behövs för att slutföra handläggningen, inte för att påbörja den.  
  • Detta löser dock inte behov för kortare vistelser (under 12 månader).

Som Erik bloggat om tidigare, så har regeringen presenterat en utredning kring vandel. LU är remissinstans och det är Erik och Globalt Engagemang som leder vårt remissarbete med stöd från oss på Sektionen HR och flera andra verksamheter på universitetet. Sammanfattning av remissen hittar du här.

Önskar en fortsatt fin vecka!

Mvh Karin.

23 april, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Beginner’s Guide to Swedish Academia, webinar om jobbsökande & ny information på Staff pages

Hej på er!

Nu går det att beställa tryckta exemplar av A Beginner’s Guide to Swedish Academia till självkostnadspris. 

A Beginner’s Guide ger en introduktion till det svenska forskningssystemet och hjälper nya forskare att navigera meriteringsvägar, akademiska strukturer och praktiska frågor. Sveriges unga akademi har utvecklat guiden i samarbete med forskare med bred erfarenhet och expertis, samt med inspel från referenspersoner med djup kunskap om systemet.

Sista dag för beställning är 15 maj och leverans i mitten av juni, minsta beställning är 25 exemplar. Fint att ha med i introduktionen vid anställning av juniora forskare.

Läs mer och beställ här.

Den 6 maj erbjuder ERA Talent ett webinar, Successful Job Applications–Tips and Tricks for the Hiring Process. Mer information och anmälan här. Bland annat så berörs hur forskare kan använda sin akademiska kompetens utanför akademin.

Jag har uppdaterat med information om Social and career related activities på Staff pages på denna sida. Där finns nu samlad information om exempelvis Social Hub Lund, International Citizen Hub, interna kurser och externa hemsidor med karriärrelaterad information.

Det var allt för idag, önskar en fin vecka!

Hälsningar Karin.

14 april, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Om säkerhetsarbetet (och hotet)

Hej vänner!

Något som vi ofta pratar om när vi ses, men som vi inte har skrivit så mycket om här på bloggen, är myndigheternas arbete för att skydda oss från främmande makt. Ibland innebär det arbetet att vår inkommande personal fastnar i så kallade “SÄPO-spärrar”, där Migrationsverket förhindras från att fatta beslut i ett uppehållstillståndsärende innan SÄPO har granskat ärendet, vilket kan ta lång tid. Detta leder ofta till frustration, vilket är förståeligt. Men tyvärr har jag också sett, i flera olika ärenden, att det har lett till att enskilda individer på universitetet, ofta rekryterande professorer, på eget bevåg tar kontakt med Migrationsverket och i princip skäller ut myndighetens personal för att deras granskning ses som onödig. Det heter ofta något i stil med att Migrationsverket och SÄPO inte förstår något om forskning och “individ X är minsann rekorderlig och forskningsområde Y inte alls är känsligt” o.s.v. o.s.v.. Och det är problematiskt ur en mängd perspektiv…

Inledningsvis måste vi utgå ifrån att vi har förtroende för dessa myndigheter. Vi jobbar alla för Sverige AB, våra säkerhetsvårdande myndigheter är överlag extremt kompetenta och jag har mycket svårt att se att Migrationsverket och/ eller SÄPO skulle granska ett ärende extra noga bara på pin kiv. De vill också gå hem och käka fredagstacos.

Vidare ser jag en begränsad förståelse för vad säkerhetsarbete överhuvudtaget innebär och det faktum att SÄPO naturligtvis har tillgång till information som vi inte har och aldrig kommer att få. För det första får vi acceptera att svenska lärosäten och svensk forskning är en måltavla för främmande makt. Särskilt Ryssland, Kina och Iran vill använda i princip vad de än kan komma över för att gagna sig själva militärt, ekonomiskt och politiskt, och de ligger inte på latsidan utan bedriver ett synnerligen aktivt infiltrationsarbete. Det behöver inte nödvändigtvis handla om ett specifikt forskningsområde (även om det ofta gör det), utan kan också handla om tillgång till system, miljöer eller andra personer. Det kan också handla om rent sabotage eller destabilisering. I SÄPO:s årsrapport Sammanfattning – Säkerhetspolisen kan ni läsa mer om detta. Det är varmt rekommenderad läsning!

För det andra vill jag också understryka att den omständighet att en individ granskas av SÄPO inte nödvändigtvis behöver betyda att det just är denna individ som är nyckelfiguren i säkerhetsarbetet. Det kan t.ex. handla om personens släktband eller i övrigt närstående personer, eller (exempelvis) huruvida hen skulle kunna utsättas för påtryckningar i framtida led för att röja känsliga uppgifter eller forskningsresultat. Och generellt är det nyttigt att tänka att föremålet för granskningen snarare bottnar i förhållandet mellan stater än individer.

Jag hoppas att ovanstående har bringat lite klarhet i frågan. Med tanke på hur viktigt detta arbete är och att jag har sett att förståelsen kanske inte är på topp överallt, tycker jag att det vore bra om ämnet aktivt avhandlades vid era respektive arbetsställen. Avslutningsvis vill jag även tipsa om SÄPOs stöd vid besök och utländska delegationer: Besök och utländska delegationer – Vägledning i säkerhetsskydd.

Med önskan om en härlig tisdag!

Eder migrationskoordingator

8 april, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Ambassaden i Islamabad öppnar igen!

Japp, det fick bli en dubbelblogg denna vecka! Migrationsverket har nämligen precis meddelat att Sveriges ambassad i Islamabad, Pakistan kommer att vara öppen för besökare igen från och med den 9 april. Detta är en viktig och positiv nyhet, särskilt för alla till LU inkommande pakistanier – studenter som anställda – som hittills har hänvisats till ambassaden i Addis Abeba (!) för att sköta sina migrationsärenden.

Dock: för schengenviseringar om korttidsbesök inom EU (upp till 90 dagar) hänvisas pakistanierna fortfarande till andra beskickningar. Läs här Startsidan – Migrationsverket för mer information.

Nu blir det ut och njuta av denna strålande aprilkväll!

Eder Migrationskoordinator

3 april, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade

Kommentarer

0 Kommentarer Lämna en kommentar

Äldre inlägg