Migrationsverkets handläggningstider

Bloggen lever igen!

Efter att kära Åsa Thormählen lämnade oss lämnades även bloggen i något av ett vakuum, men nu har nya behörigheter ordnats så att nya aktörer kan ta vid i denna strålande kommunikationskanal! Bakom tangentbordet den här gången är yours truly, migrationskoordinator Erik.

På tapeten idag står, tyvärr, Migrationsverkets handläggningstider. Dessa har förlängts avsevärt det senaste halvåret, bland annat till följd av personalnedskärningar och nya processer där ny praxis måste arbetas fram. Alfa har återkopplat till LU att samtliga uppehållstillståndsprocesser för närvarande tar längre tid än vanligt och att Migrationsverket inte har möjlighet att hålla de stadgade handläggningstiderna. Detta gäller även för de processer där ansökan inkommer genom en certifierad firma som Alfa. Särskilt långa handläggningstider råder för förlängningsansökningar och ansökningar om permanent uppehållstillstånd. Ansökningar om permanent uppehållstillstånd kommer enligt uppgift att ta mer än fem månader att handlägga.

Så vad göra då? Det är viktigare än någonsin att ha god framförhållning i alla ärenden som rör Migrationsverket. Vidare uppmanar Migrationsverket andra att inte kontakta handläggarna vid verket i onödan eftersom de behöver fokusera på att beta av rådande balanser. Om någon situation uppstår där verksamheten verkligen behöver få kontakt med Migrationsverket så går det bra att vända sig till mig på erik.kvist@er.lu.se, så ska jag se hur frågan löses bäst.

Glad fredag!

28 januari, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade