Migrationsfrågor håller oss sysselsatta

Ni som varit med ett tag i INLU vet att vi fick en jättefin present för ett par år sedan. Vi fick Louise, med placering på Sektionen Externa relationer, med ansvar för att stötta internationella studenter och oss som jobbar med internationella medarbetare i krångliga migrationsärenden. (Och nej, jag objektifierar inte Louise, skulle aldrig falla mig in, men när hon kom in i bilden så kändes det som när tandvärk släpper). Louise var den som skrev den så uppskattade tillståndsguiden riktad till internationella medarbetare på Staff pages och fyllde på information på HR-webben.

Louise är föräldraledig nu och hennes vikarie heter Erik. Förefaller det otroligt att det kan finnas två människor som dels gillar att jobba med migrationsfrågor och dels både är vanvettigt kunniga och är kommunikativa genier? You better believe it. Ni når Erik på funktionsadressen migration@er.lu.se. Om frågan innehåller något Erik behöver min take på (sällsynt), så hör han av sig till mig.

Så som siste april-present och under den första ljuvliga veckan i maj kommer det en serie migrations-blogg-poster. Vi kallar det ”greatest hits” och Erik hoppas att informationen kan sprida vårljus över det som ni grunnar på mest. Vi följer självklart upp denna Migrations-kärleks-bomb med uppdateringar på HR-webben (vi och vi – Erik skriver, jag läser, jublar och skickar vidare för publicering).

Great hit 1: Statusbyten

”Statusbyten” är ett samlingsbegrepp för när en sökande vill byta från en grund för sitt uppehållstillstånd till en annan. Regelverket om vem som kan byta tillståndsgrund utan att behöva lämna Sverige är komplicerat och beror inte bara på vilket nytt tillstånd vederbörande vill ha, utan också på vilken grund hens gamla tillstånd är utfärdat. Generellt kan man dock säga att alla nya forsknings- och (forskar-)studietillstånd som inte är en förlängning av ett redan utfärdat dito, måste beviljas medan sökanden är i utlandet.

30 april, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade