Försäkringskassan och information om uppehållstillstånd i Primula

Hej på er!

För en tid sedan anordnade Lund International Citizen Hub och Lunds universitet ett gemensamt event ihop, där vi bjöd in Försäkringskassan. Flera av er i nätverket deltog och även internationella medarbetare var inbjudna.

Några viktiga lärdomar från träffen som jag tänkte dela med mig av:

  • Så fort det sker några förändringar i en persons situation, ska Försäkringskassan alltid informeras om detta.
  • ”Bryt inte kedjan” – detta innebär att om en person exempelvis arbetar i ett annat land ett tag och sedan kommer tillbaka, ska kontakt alltid tas med Försäkringskassan.
  • På Försäkringskassans olika ansökningsblanketter, finns fritextrader. Mycket viktigt att använda denna yta för att förklara olika situationer, exempelvis ”jag är doktorand och det innebär….”. Desto mer noggrant blanketterna fylls i, desto kortare handläggningstid då risken för att behöva göra kompletteringar minskar.
  • Särskilda regler gäller för de personer som är här enligt Massflyktsdirektivet (från Ukraina), läs mer här När du har fått uppehållstillstånd i Sverige – Försäkringskassan (forsakringskassan.se)
  • En persons situation är alltid unik. Även om personer runtomkring är i en liknande situation, kan förutsättningarna gällande socialförsäkring se olika ut. Ta alltid en individuell kontakt med FK vid funderingar.

På förekommen anledning, så tänkte jag påminna om funktioner som finns i Primula angående att kontrollera att giltigt uppehållstillstånd finns för internationella medarbetare. Jag vet att dessa används i hög utsträckning, men ibland är det bra att påminnas och informeras som ny medarbetare.

Uppehållstillstånd Primula

Registrera datum för uppehållstillstånd.

Under menyn Handlägga/personuppgifter kan datum för Arbets-/uppehållstillstånd läggas in.

Genom Rapportgeneratorn/ personalredovisning får man sedan ut information om ”Arbets-/uppehållstillstånd”.


Mina rapporter

För de som har behörigheten HR-lokalt kommer det att den 1:e i varje månad finnas en “fil” i Mina rapporter, som finns under menyn Tjänster (mailnotifiering kommer om det finns en fil).

I filen visas de personer där uppehållstillstånd upphör inom 3 månader.

– har enheten inte fyllt i bevakningsdatum för personen, under menyn Handlägga/Personuppgifter kommer ingen fil och inget mail.

– är datum utanför 3-månadersgränsen kommer ingen fil den månaden

Man behöver alltså inte söka ut något – filen och mail kommer med automatik om man registrerat uppgiften i Primula.

Hälsningar Karin.

27 april, 2023

Inlägget postades i

Okategoriserade