Bankbyte

Hej på er!

Som ni fått information om, så byter Lunds universitet bank för löneutbetalningar, från Nordea till Swedbank i maj. Nedan följer sammanställd information som berör internationella medarbetare.

Registrering av utländskt konto

För att registrera ett utländskt bankkonto för löneutbetalning behöver medarbetaren personligen besöka ett bankkontor hos Swedbank eller Sparbankerna (till exempel Sparbanken Skåne, men inte Sparbanken Syd), bland annat med anledning av bankens identitetskontroll (fullmakt godtas inte av banken).  

SUS avtalsnummer

Ett så kallat SUS avtalsnummer behöver uppges, för att kontot ska kopplas till universitetets löneutbetalning. SUS avtalsnummer för Lunds universitet kommer att publiceras inom kort. LU inväntar just nu så kallat SUS avtalsnummer från Swedbank. Det innebär att det just nu inte är möjligt för medarbetare att gå till banken och registrera ett utländskt konto.

Medarbetare med samordningsnummer

Medarbetare som har samordningsnummer kan besöka något av Swedbanks eller Sparbankernas bankkontor (till exempel Sparbanken Skåne) och legitimera dig med vanlig ID-handling.

Det är viktigt att medarbetaren har med sig rätt handlingar till banken:

  • Godkänt pass, eller nationell ID-handling utfärdad av ett land inom EU eller Schengen-samarbetet.
  • Registerutdrag från Skatteverket som visar samordningsnumret.
  • Enligt lag måste banken förstå hur medarbetaren vill använda sitt konto, därför är det bra om medarbetaren tar med till exempel anställningsavtal, lönebesked, eller kontoutdrag eller ekonomisk översikt från tidigare bank.

Banken kan behöva be om ytterligare underlag för att ansökan ska bli komplett. När banken har fått alla handlingar kommer de att kontakta medarbetaren för att berätta hur de går vidare.

Byte från samordningsnummer till personnummer

Vid nytt nummer, till exempel byte från samordningsnummer till personnummer, måste ny registrering alltid ske i Swedbanks kontoregister (eftersom matchning endast kan ske avseende befintliga nummer). 

Om medarbetaren har ett svenskt personnummer, svenskt bank-id och vill registrera ett svenskt bankkonto kan detta göras i Swedbanks kontoregister. 

Anmäl konto till kontoregister (swedbank.se)

Om medarbetaren inte har något konto registrerat

Om medarbetaren inte har registrerat något bankkonto för löneutbetalning men har en svensk postadress betalas lönen ut på en utbetalningsavi som kan lösas in online på Swedbanks kontoregister alternativt via ett butiksombud eller bankkontor hos Swedbank eller Sparbankerna (till exempel Sparbanken Skåne).

Om medarbetaren inte har en svensk postadress

Då Swedbank inte skickar ut utländska avier måste den som vill registrera ett utländskt bankkonto för löneutbetalning personligen besöka ett bankkontor hos Swedbank eller Sparbankerna (t ex Sparbanken Skåne, men inte Sparbanken Syd), bland annat med anledning av bankens identitetskontroll (fullmakt godtas inte av banken).  Gällande undantagsfall, personer som aldrig kommer att befinna sig i Sverige, kontakta din närmaste HR-funktion som därefter tar kontakt med sektionen Ekonomi.

Anmälan till Swedbanks kontoregister finns på engelska: Anmäl konto till kontoregister (swedbank.se)

HR-webben, Staff pages, Welcome guide och andra informationsytor som berörs kommer att uppdateras under april. Avseende utbetalning av löner och ersättningar t o m april måste anmälan av bankkonto ske hos Nordea som vanligt. Samtliga medarbetare på LU behöver registrera sitt konto innan den 6/4 hos Swedbank.

Vid eventuella frågor om bankbytet för löneutbetalningar, kontakta i första hand din lokala HR-funktion, annars kontakta sektionen HR via vårt ärendehanteringssystem, frågekategorin PA Lön.

Hälsningar Karin.

16 mars, 2023

Inlägget postades i

Okategoriserade

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *