Hej alla!
Att våra medarbetare upplever käppar i hjulet när de väntar på förlängningar av sina uppehållstillstånd är inget nytt. Men på sistone har jag fått uppfattningen att många tror att konsekvenserna blir värre än vad som kanske är nödvändigt. I värsta fall ställer man in konferenser och internationella besök i onödan. Därav ett förtydligande:
I det fall medarbetaren kommer ifrån ett land som är viseringsfritt Länder och territorier vars medborgare behöver visum för inresa i Sverige – Regeringen.se; EU visa agreements with non-EU countries – Consilium (europa.eu) kan hen “aktivera” sina 90 dagar av fri rörlighet i samband med att det tidigare uppehållstillståndet löper ut. Viseringsfriheten innebär att en person med visst medborgarskap kan resa in och ut ur Sverige (och inom Schengen) i upp till 90 dagar under en 180- dagarsperiod utan något uppehållstillstånd eller visum. Detta innebär alltså att om hens tillstånd löper ut den 1 januari kan hen ändå resa utomlands på konferenser o.s.v. och säkert återvända tillbaka till Sverige under perioden januari, februari, mars utan några problem.
Att tänka på, dock:
- Personen ska bära relevant dokumentation ifall gränspolisen ställer frågor. Detta kan vara tidigare uppehållstillståndsbeslut/ kort, kvitto på inlämnad förlängningsansökan o.s.v.
- Om personen ska resa utanför Schengen måste hen kontrollera om hen även är viseringsfri i destinationslandet. Om inte måste hen ordna relevanta tillstånd/ visum för att åka dit.
Viseringspliktiga medarbetare har tyvärr sämre möjligheter att åka utomlands under handläggningstiden av förlängningsärendet och bör, i regel, stanna i Sverige till dess att förlängningsärendet är avgjort med positivt utfall.
I vanlig ordning: vid frågor är det bara att höra av sig!
Eder migrationskoordinator