Hej på er!
Dags för ett nytt blogginlägg med gott och blandat.
Först ut – dags för ett nytt utbildningstillfälle med Migrationsverket. De bjuder in alla som på något sätt jobbar med att stödja forskare och doktorander i migrationsfrågor. Inriktningen på utbildningen blir ansökningsprocessen för forskare och doktorander. Vilka steg ingår i ansökningsprocessen? Hur får man till en komplett ansökan? Vilka vanliga fel görs oftast, som då påverkar handläggningstiden eller t.o.m. leder till avslag? Dessa frågor och många fler får ni besvarade.
Utbildningen äger rum den 13 mars kl. 13.00-15.00 (via Zoom). Den kommer dessvärre inte kunna spelas in, men presentationsbilderna kan delas i efterhand. I anmälan kan man även skicka in en fråga som man vill få svar på, så har representanterna från Migrationsverket (som både är från forskningstillstånds-/arbetstillståndsenheten i Norrköping samt studerandeenheten i Umeå) bättre möjlighet att ge utförliga och korrekta svar. Utbildningen anordnas i samarbete med nätverket Euraxess och anmälan görs här.
På tal om migrationsfrågor så kommer här en punkt som Erik ville skicka med:
En del av er har säkert hört talas om utredningar som presenterar förslag på omfattande förändringar på migrationsområdet, vad gäller så väl uppehållstillstånd för studenter och forskare (DS 2024 31) som medborgarskap (SOU 2025:1). Vad gäller förändringarna i DS 2024 31 föreslår utredaren att dessa implementeras i mars 2026. Externa Relationer och HR centralt har tagit fram ett utkast på ett remissvar som nu är i stånd att förankras i det Internationella Rådet innan det skickas in till Justitiedepartementet. Vad gäller förändringarna kring medborgarskap föreslås förändringar implementeras från och med den 1 juni 2026.
Många har frågor kring dessa förändringar, men det är viktigt att poängtera att lagstiftningsarbetet är fortfarande i ett mycket tidigt skede. Nu väntar att remissinstanserna ska lämna sina svar till berört departement, som sedan kommer att skicka sina (eventuellt reviderade) förslag på lagrådsremiss. Därefter bakar regeringen om förslagen som ska presenteras till riksdagen i en proposition. Så vad gäller de materiella innehållen i dessa utredningen anser jag att det är bäst att sitta lugnt i båten för närvarande, ’keep calm and carry on’, varpå vi återkommer till den praktiska innebörden av förändringarna när det är klarare hur de faktiskt kommer att se ut.
När man kommer till ett nytt land, så är det av oerhörd vikt att känna sig som en del av det nya sammanhanget man befinner sig i. Många gånger tipsar vi i bloggen om International Citizen Hub, men jag skulle vilja ge ett ytterligare tips till våra internationella medarbetare. Social Hub Lund, den engelsktalande sektionen av Interkultur i Lund (före detta Eos Cares), samlar expats, expat-partner och andra internationella Lundabor i olika aktiviteter och evenemang. De vänder sig till alla som bor och jobbar i Lund och människor i alla åldrar, professionell och kulturell bakgrund, familjestatus möts här. Tipsa gärna om detta! Mer information här.
Dagens sista punkt gäller de nya kurser som jag tidigare nämnt i bloggen som handlar om Understanding Sweden and Scandinavia for University staff from other countries. Det finns nu möjlighet att anmäla sig, så sprid gärna detta vidare. Mer information här.
Sådär, det var allt för idag, önskar en fortsatt fin dag!
Mvh Karin.