Information från Skatteverket & FK samt utskick till doktorander

Hej på er!

Tiden springer iväg och våren är ofta en tid med fullt upp i kalendrarna. Förra veckan var jag på Trinity College i Dublin på studiebesök på deras HR-avdelning. Vi pratade bland annat om rekrytering och onboarding av internationella medarbetare, ett mycket givande och intressant besök!

I dagens inlägg har jag blandad information från Skatteverket och Försäkringskassan samt ett utskick till doktorander, håll till godo.

Från Skatteverket:

Skatteverkets folkbokföringsverksamhet har skickat ut nedan information och vägledningen till de universitet och lärosäten som har flest internationella kontakter (studenter och anställda under perioder).

Arbetstagare som planerar att bo i Sverige kortare tid än ett år:

  1. Om arbetstagaren har en anknytning och ett behov av ett samordningsnummer kan arbetstagaren själv ansöka om samordningsnummer. Genom inloggning med appen Freja, så kan ansökan göras och skickas in digitalt via Skatteverkets e-tjänst Ansök om samordningsnummer. E-tjänsten finns på svenska och engelska.
  2. Arbetstagaren ska också boka tid för identitetskontroll på ett servicekontor. Identitetskontrollen görs endast på utvalda servicekontor. Tid bokas via Statens servicecenters bokningssida: Boka tid (nemoq.se)

Arbetstagare som planerar att bo i Sverige i minst ett år:

  1. Anmälan om flytt till Sverige kan numera skickas in digitalt via Skatteverkets e-tjänst Flytta till Sverige. E-tjänsten finns på svenska, engelska, ukrainska och arabiska. 
  2. Arbetstagaren måste också boka tid för identitetskontroll på ett servicekontor. Identitetskontrollen görs endast på utvalda servicekontor. Tid bokas via Statens servicecenters bokningssida: Boka tid (nemoq.se) 

För att undvika dubbla samordningsnummer, vill vi också passa på att påminna om att i e-tjänsten Ansök om samordningsnummer kan arbetstagaren förnya sitt samordningsnummer.

Se också Skatteverkets sida om Samordningsnummer

Nedan är en informationstext från Försäkringskassan med “bra att ha information” för doktorander som jag fått av en mycket erfaren handläggare på FK.

Hur doktorander kan göra för att undvika missförstånd med Försäkringskassan:

  • Poängtera att de är doktorander och undvika att ange de att de studerar.
  • Alltid bifoga beslut om antagning till doktorandutbildningen med planerad from och tomdatum angivet
  • Alltid förklara hur de finansierar sin tid som doktorander. Svenskt stipendium / utländskt stipendium / anställning av universitet m.m.
  • Alltid styrka samtliga anställningsperioder med kopia av anställningskontrakt
  • Om deras situation ändras, till exempel att finansieringen ändras från utländskt stipendium till anställning på universitetet, kan de skicka in och få prövat sin socialförsäkring igen.
  • Att Försäkringskassan enbart gör en bedömning av deras socialförsäkring, försäkringstillhörighet, om det behövs för att bedöma rätten till en förmån. De som har barn med sig, eller får barn här, ska alltid skicka in sina handlingar för bedömning. 
  • Om det är familjemedlem till en doktorand som skickar in sina handlingar till Försäkringskassan är det viktigt att de anger det och styrker det med samma underlag som om doktoranden själv skickade in sina handlingar.
  • Om de inte tycker blanketten räcker till för att förklara deras situation, så kan de bifoga ett kort förklarande brev om deras situation. Om brevet har personnummer och en daterad underskrift så gäller det som underlag

Om ni har industridoktorander i er verksamhet, får ni gärna sprida vidare nedan text:

Survey regarding industrial PhD students in Sweden 

EURAXESS Sweden, through Linköping University, has received funding from the Swedish Agency for Economic and Regional Growth (Tillväxtverket) to carry out a study on industrial PhD students in Sweden. 

As part of this study, we are conducting a survey and are currently looking for industrial PhD students – either current or former – who have been affiliated with a Swedish company/university.  

If you are, or have been, an industrial PhD student, we would greatly appreciate your participation in the survey, which can be accessed via the link below (deadline: 4 June). 

https://forsta.veriangroupsurveys.com/wix/p814478939470.aspx

By sharing your experiences, you will help us gain valuable insights into the opportunities and challenges faced by industrial PhD students in Sweden. 

Thank you in advance for your valuable contribution! 

Önskar er en fin vecka!

Vänliga hälsningar Karin.

19 maj, 2025

Inlägget postades i

Okategoriserade