I år kom migrationstomten tidigt, med ett avgörande från Migrationsöverdomstolen som kommer att gynna våra arbetstagare som vill ha permanent uppehållstillstånd. Apropå att Migrationsverket har tillämpat ett hårdare försörjningskrav för permanent uppehållstillstånd än för vissa andra processer skriver Migrationsöverdomstolen följande:
Permanent uppehållstillstånd ger en starkare ställning i det svenska samhället än ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. För att en person ska beviljas permanent uppehållstillstånd finns vid sidan av försörjningskravet även andra särskilda krav som inte ställs när det gäller tidsbegränsade uppehållstillstånd. Bland annat krävs det i princip, oberoende av på vilken grund personen har vistats i Sverige, en flerårig vistelsetid här med uppehållstillstånd. Mot bakgrund av detta finns det inte skäl att ge begreppet ”viss varaktighet” vid permanent uppehållstillstånd en annan och striktare innebörd än den som följer av praxis avseende anknytningsmål. Det är också rimligast att samma begrepp har samma innebörd även om det återfinns på olika ställen i en författning eller i dess förarbeten. Att begreppet viss varaktighet har samma innebörd innebär att tillämpningssvårigheter kan undvikas. Tillämpningen måste alltid inrymma viss flexibilitet och det får inte handla om en slentrianmässig fast tidsgräns. En sammantagen bedömning av de konkreta och individuella omständigheterna måste i stället göras.
Domen stadgar alltså att försörjningsförmågan vid ansökan om permanent uppehållstillstånd inte ska omfattas av strängare krav än vad som följer av praxis avseende anknytningsmål (där den sätts till minst ett år). Detta är en mycket positiv nyhet för våra medarbetare som hittills har behövt visa 18 månaders försörjning från beslutstillfället. Det som dessutom är fantastiskt är att målet rör en doktorand som till följd av skrivningarna i högskoleförordningen är föremål för tidsbegränsade anställningar. Migrationsöverdomstolen bedömer, mot bakgrund av att denna doktorand har fått förlängda anställningar tidigare, att hen har gjort sannolikt att hen även kommer att få det framgent under doktorandtiden. Således kunde doktoranden alltså tillgodoräkna sig en framtida förlängning av sin tjänst för att nå upp till försörjningskravet. Mycket positivt! För er som är nyfikna på domen har den nummer MIG 2023:18.
Det finns all anledning att anta att Migrationsverket kommer att komma med ny information rörande sin handläggning till följd av detta mål. Fortsättning följer i detta avseende!
Eder migrationskoordinator