Utlandsstationering

Ni vet ungar som brukade lämna smällare hemma på gatan i stan’ och sedan sprang runt hörnet för att fnissande betrakta alla människor som fick skrämselhicka av oljudet? Sådan kände jag mig i vintras (minus fniss, ni måste tro mig). Apropå medskicket till LUHR angående ”Utlandsstationering” i december 2020 (se nedan). Ni som inte fick texten vidarebefordrad till er ska vara tacksamma. Till er andra med skrämselhicka: Förlåt. Så. Himla. Mycket.

Innan jag går in på vad allt detta egentligen handlar om, vill jag inleda med att säga: STOPP I MASKIN!

Vi var många som tycker att ”Posted Workers Act” verkar handla om andra målgrupper än dem vi jobbar med inom Högskolesektorn. Så det svenska Euraxess-nätverket (jag älskar dessa människor, mer om det i framtida bloggpost/er) satte igång och gräva. Vi har kommit fram till att alla länder i Europa tycks hantera ”Posted Workers Act” olika. Att vårt eget Arbetsmiljöverk här i Sverige har barnsjukdomar i systemen (vi vet alla hur det känns), att universitet i Sverige ser på innehållet i regleringen olika och att termen ”gäst” här vid Lunds universitet inte betyder samma sak för alla. För att nämna några aspekter.

Euraxess Sverige kommer att återkomma i början av maj med sin tolkning av situationen – de pratar just nu snällt med Arbetsgivarverket, Arbetsmiljöverket med flera.

Till dess: OM ni hunnit ta fram en rutin lokalt om hur ni hanterar inkommande personer (och deras kvitton), som inte är anställda hos oss och inte är stipendiater, som får lön av en arbetsgivare utomlands för att utföra arbete här i Sverige – toppen, det kan aldrig skada. Ni som inte riktigt är där än, ta det alltså lite lugnt ett tag.

Sist jag kollade har mina kollegor på sektionen HR som hanterar URA koll på vad som gäller när vi ska skicka UT våra anställda.

Såhär såg smällaren förresten ut, som jag bara la där på gatan (i ett LUHR-brev närmare bestämt) och sedan sprang iväg:

Utstationerad personal

När LU tar emot medborgare som är anställda och avlönade av utländska arbetsgivare ska den utländska arbetsgivaren anmäla denna anställning till Arbetsmiljöverket. Detta görs via Arbetsmiljöverkets hemsida (se nedan) och ett kvitto kontrolleras av mottagande institution vid LU. Detsamma gäller då LU sänder ut anställda (t ex URA-kontrakt) till andra EU-länder. Då ska arbetsgivaren (LU) anmäla sina utstationerade arbetstagare till den utsedda myndigheten i det aktuella landet. Detta gäller enbart personer med anställning, inte stipendiater.

Mer info och anmälan på Arbetsmiljöverkets hemsida

Länk till andra EU-länders myndigheter (förbindelsekontor), med ansvar för att ta emot vår anmälan om utstationerad anställd

Eventuella frågor, kontakta Åsa Thormählen, internationell koordinator, sektionen HR.

26 mars, 2021

Inlägget postades i

Okategoriserade

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *